Jste zde

Švýcarský salát II, ČSN 50162

Sobota, 4. Srpen 2018 - 15:23

Švýcarský salát II, ČSN 50162. Švýcarský salát se připravuje ze sýru ementálského typu, cikánské pečínky, směsi nakládané zeleniny s houbami, cibule, sterilizovaných okurek, kapií a vařených bílých fazolí.

Výraznou chuť salátu dodává sladkokyselá olejová zálivka s hořčicí. Salát je dále dochucen solí, pepřem, worcesterem.

Vzhledem k použitým surovinám je švýcarský salát II vydatnější a hodí se na přesnídávku, lunch nebo k večeři. Velmi dobře chutná s domácím pečivem.

„Nebude to také snadné, drahá…“

Složení švýcarského salátu „dvojky“ odpovídám soudobým stravovacím trendů: rychlá příprava, pikantní ale svěží chuť, kvalitní základní suroviny. Jenže právě předepsané suroviny jsou skutečným „kamenem úrazu“.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

Rozpis surovin na půl kilogramu salátu

  • Zeleninová směs s houbami (40 % hub) 135 g
  • Sýr Moravský bochník (ementál) 95 g
  • Cikánská pečínka 74
  • Vařené bílé fazole 88 g
  • Cibule 43 g
  • Paprika kapie sterilovaná 23 g
  • Okurky sterilované 45 g
  • Olej 25 g
  • Ocet 5 g
  • Cukr 5 g
  • Hořčice 5 g
  • Sůl 5 g
  • Worcester 2,5 g

Komentáře k surovinám

  • Sýr Moravský bochník se asi v počátku 20. století začal na Moravě vyrábět za použití ementálské sýrařské kultury a podle znalců se prokazoval sice menší očky („dírami“), ale stejnou lahodně nasládlou oříškovou chutí. V současné době se nevyrábí, a když (třeba pod názvem Moravský blok), onu ušlechtilou chuť postrádá, což je názor nejen spotřebitelů, ale i především odborníků na výrobu sýrů.Záchranou tedy může být jiný ementálský sýr (s oky). Nejsou levné, ale na půl kila salátu ho potřebujeme necelých deset deka.
  • Cikánská pečínka. Tak to je opravdu problém. Někteří řezníci tu a onde sice „cikánku“ dělají, ale je spíš náhoda, když na ni v řeznictví narazíme. Kdyby byla jistota, a ta není, že je debrecínka pouze a jedině z vepřového masa,mohla by cikánku nahradit. Jinou volbou je kousek kvalitního a stoprocentního uzeného masa, které nečpí kouřem, není přesolené a není v něm napumpován „fýzák“ (= solný roztok).
  • Zeleninová směs s houbami. Hlavní objemová složka švýcarského salátu II je asi v propadlišti dějin. Naši největší výrobci ji mezi svými produkty nemají. Tady je opravdu nutná improvizace. Pro zkušební vzorek byla namíchána z nakládaných hub a nakládané cibule, která se v původní směsi dá předpokládat.

Ostatní ingredience jsou běžně k mání.

Švýcarský salát z „Drahožeru“

Poznámka: Ve druhé polovině 80. let minulého století se dal švýcarský salát s ementálem, fazolemi a pečínkou koupit v oddělení studené kuchyně v pražském Domě potravin (lidově „Drahožer“, roh Václavského náměstí a Wilsonovy ulice). Nebyly v něm houby, ale sterilované papriky a olivy. Naše vydání norem je z roku 1976. Možná se houby přestaly používat a receptura se změnila? Odpověď by dali jen tehdejší odborníci „od fochu“.

Příprava švýcarského salátu II

Suroviny odvážíme, houbovou směs rozsekáme. Sýr a maso nakrájíme na krátké nudličky. Přidáme uvařené bílé fazole a promícháme. Okurky nakrájíme na kostičky, kapie na krátké proužky. Cibuli nakrájíme ostrým nožem na velmi drobné kousky. Přidáme do mísy, promícháme. Z oleje, octa, hořčice, soli, cukru, pepře a worcesteru umícháme zálivku, vlijeme do salátu a dobře promísíme. Dáme vychladit.

Na rozdíl od goudy ve švýcarském salátu I, ementál ve „dvojce“ zůstane i po odležení pevný.

Použití švýcarského salátu II

  • Švýcarský salát II se hodí na přesnídávky, lehké polední jídlo nebo k večeři. Ladí k němu jakékoliv pečivo – chleba, celozrnné i bílé, domácí houstičky.
  • Protože je v salátu není majonéza, není moc soudržný. Na obložené chlebíčky se proto moc nehodí.

Upozornění

  • Švýcarský salát II obsahuje fazole a cibuli. Sice v malém množství, ale přesto působit nadýmavě.
  • Další tip na salát s fazolemiJak udělat fazolový salát na webu Jaktak.cz.

Švýcarský salát II, originál dle ČSN

 

 

Leaderboard
Medium rectangle

Tipy

Poznámka: Ve druhé polovině 80. let minulého století se dal švýcarský salát s ementálem, fazolemi a pečínkou koupit v oddělení studené kuchyně v pražském Domě potravin (lidově „Drahožer“, roh Václavského náměstí a Wilsonovy ulice). Nebyly v něm houby, ale sterilované papriky a olivy. Naše vydání norem je z roku 1976. Možná se houby přestaly používat a receptura se změnila? Odpověď by dali jen tehdejší odborníci „od fochu“. Další tip na salát s fazolemi: Jak udělat fazolový salát na webu Jaktak.cz.

Upozornění

Švýcarský salát II obsahuje fazole a cibuli. Sice v malém množství, ale přesto působit nadýmavě.

Autor: pomazanky-recepty.cz | Zobrazit autorská práva Text a foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...

Nejnovější články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...