Švédská pomazánka, zdravá delikatesa pro pravé labužníky
Švédská pomazánka, receptura ČSN 50439. Švédská pomazánka se připravuje z tvarohu, másla a tresčích jater, která jí dodávají delikátní jemné chuti. Švédskou pomazánku můžeme podávat při běžném stolování – například k večeři. Ale větší uplatnění najde švédská pomazánka v lahůdkové studené kuchyni. Můžeme ji použít na přípravu jedno druhových obložených chlebíčků, miňonek a kanapek. Velmi dobře poslouží jako náplň paštiček, nebo na plnění zeleniny či vhodného ovoce. Švédská pomazánka je zdravá a vhodná i pro děti a těhotné ženy.
Co je potřeba
Suroviny uvedené v ČSN 50439 pro studenou kuchyni jsou sestaveny pro výsledných deset kilogramů produktu. Protože se tresčí játra coby nejdůležitější složka pomazánky prodávají nejčastěji v balení po 115 gramech (včetně oleje), rozpočítali jsme suroviny v poměru na jednu krabičku tresčích jater:
- 144 g másla
- 360 g tvarohu
- 115 g tresčích jater s olejem
- 30,5 g cibule
- 32,5 g okurek
- 3,6 g worcester
- sůl
- 11 g petržel
Tresčí játra patří mezi pochoutky. Jsou sice poměrně tučná, ale na druhou stranu jich nesníme najednou velké množství – jednak jsou sytá, jednak „mlsnému (labužníkovi) stačí jen se oblíznut“.
Tresčí játra jsou nejen delikátní, ale také zdravá.
- Obsahují vitamin A (zlepšuje vidění, příznivě působí na stav pokožky, harmonizuje činnost pohlavních žláz).
- Dále mají tresčí játra vysoký obsah vitaminu D (důležitý v měsících s malým slunečním svitem, zabraňuje desktruktivním procesům v kostech, zejména u dětí a starších lidí).
- Trojici prospěšných látek doplňují omega-3 nenasycené mastné kyseliny (potřebné v těhotenství, pozitivní vliv na srdce, cévy, funkce mozku, podporují obranyschopnost organismu, snižují nebezpečí rozvoje astmatu a atopického ekzému u dětí).
Do vyšlehaného tvarohu zašleháme celý obsah krabičky tresčích jater i s olejem, přidáme sůl, worcester, petrželku a jemně posekanou okurku. Vyšleháme do lehké pěny.
Nadrobno nakrájíme cibuli (asi půlka menší) a bez použití šlehače ji ručně vmícháme do pomazánky.
Švédská pomazánka ve studené kuchyni
Švédskou pomazánku lze předložit k večeři, dobře chutná s jakýmkoliv pečivem a čerstvou i nakládanou zeleninou.Protože však švédská pomazánka patří spíš k lahůdkovým výrobkům, má své místo ve studené kuchyni.
- Můžeme ji nanášet na krajíčky bílé veky a přizdobit zeleninou (naťová cibulka, paprika čerstvá nebo nakládaná, rajče, avokádo).
- Podobně lze natírat řezy chleba, bagetky nebo rohlíku na malé chuťovky – přízdoba stejná.
- Dětem pro radost můžeme z chleba nebo z toustového chleba vykrájet kanapky v podobě rybiček (odkrojky usušíme a využijeme jinak – viz Jak zpracovat starý chleba).
- Švédskou pomazánkou můžeme plnit ozdobně překrojené půlky rajčat, paprik, okapaných kompotovaných broskví nebo soudečky z čerstvé okurky. K tomu podáváme třeba domácí houstičky či banketky.
- Švédská pomazánka je rovněž vynikající náplní pro paštičky z listového nebo tvarohového těsta.
Tipy
Aby byla zachována vyvážená, lehká a svěží chuť, dodržíme gramáž surovin a nepřidáváme do švédské pomazánky žádné další ingredience nebo koření. I kdyby se nám zdálo, že je tam například málo cibule, podáme ji jemně nakrájenou zvlášť.
Varování
Než se vydáme na nákup tresčích jater V posledních letech se opakovaně objevily potvrzené informace o nevhodnosti konzumace tresčích jater pocházejících z ryb žijících v Baltském moři. Protože distributoři musejí na obalu uvádět původ lovených ryb, je proto vhodné vybírat si játra z tresek z jiných moří. Na trhu jsou běžně k mání a nejsou dražší než ty baltské. Na internetu jsou rovněž k dohledání testy spolehlivých institucí, kde jsou přímo uvedeny vhodné i nedoporučené značky.
Diskuze k článku