Švýcarský salát II, ČSN 50162
Švýcarský salát II, ČSN 50162. Švýcarský salát se připravuje ze sýru ementálského typu, cikánské pečínky, směsi nakládané zeleniny s houbami, cibule, sterilizovaných okurek, kapií a vařených bílých fazolí.
Výraznou chuť salátu dodává sladkokyselá olejová zálivka s hořčicí. Salát je dále dochucen solí, pepřem, worcesterem.
Vzhledem k použitým surovinám je švýcarský salát II vydatnější a hodí se na přesnídávku, lunch nebo k večeři. Velmi dobře chutná s domácím pečivem.
„Nebude to také snadné, drahá…“
Složení švýcarského salátu „dvojky“ odpovídám soudobým stravovacím trendů: rychlá příprava, pikantní ale svěží chuť, kvalitní základní suroviny. Jenže právě předepsané suroviny jsou skutečným „kamenem úrazu“.
Co je potřeba
Rozpis surovin na půl kilogramu salátu
- Zeleninová směs s houbami (40 % hub) 135 g
- Sýr Moravský bochník (ementál) 95 g
- Cikánská pečínka 74
- Vařené bílé fazole 88 g
- Cibule 43 g
- Paprika kapie sterilovaná 23 g
- Okurky sterilované 45 g
- Olej 25 g
- Ocet 5 g
- Cukr 5 g
- Hořčice 5 g
- Sůl 5 g
- Worcester 2,5 g
Komentáře k surovinám
- Sýr Moravský bochník se asi v počátku 20. století začal na Moravě vyrábět za použití ementálské sýrařské kultury a podle znalců se prokazoval sice menší očky („dírami“), ale stejnou lahodně nasládlou oříškovou chutí. V současné době se nevyrábí, a když (třeba pod názvem Moravský blok), onu ušlechtilou chuť postrádá, což je názor nejen spotřebitelů, ale i především odborníků na výrobu sýrů.Záchranou tedy může být jiný ementálský sýr (s oky). Nejsou levné, ale na půl kila salátu ho potřebujeme necelých deset deka.
- Cikánská pečínka. Tak to je opravdu problém. Někteří řezníci tu a onde sice „cikánku“ dělají, ale je spíš náhoda, když na ni v řeznictví narazíme. Kdyby byla jistota, a ta není, že je debrecínka pouze a jedině z vepřového masa,mohla by cikánku nahradit. Jinou volbou je kousek kvalitního a stoprocentního uzeného masa, které nečpí kouřem, není přesolené a není v něm napumpován „fýzák“ (= solný roztok).
- Zeleninová směs s houbami. Hlavní objemová složka švýcarského salátu II je asi v propadlišti dějin. Naši největší výrobci ji mezi svými produkty nemají. Tady je opravdu nutná improvizace. Pro zkušební vzorek byla namíchána z nakládaných hub a nakládané cibule, která se v původní směsi dá předpokládat.
Ostatní ingredience jsou běžně k mání.
Švýcarský salát z „Drahožeru“
Poznámka: Ve druhé polovině 80. let minulého století se dal švýcarský salát s ementálem, fazolemi a pečínkou koupit v oddělení studené kuchyně v pražském Domě potravin (lidově „Drahožer“, roh Václavského náměstí a Wilsonovy ulice). Nebyly v něm houby, ale sterilované papriky a olivy. Naše vydání norem je z roku 1976. Možná se houby přestaly používat a receptura se změnila? Odpověď by dali jen tehdejší odborníci „od fochu“.
Příprava švýcarského salátu II
);">uvařené bílé fazole a promícháme. Okurky nakrájíme na kostičky, kapie na krátké proužky. Cibuli nakrájíme ostrým nožem na velmi drobné kousky. Přidáme do mísy, promícháme. Z oleje, octa, hořčice, soli, cukru, pepře a worcesteru umícháme zálivku, vlijeme do salátu a dobře promísíme. Dáme vychladit.
);">švýcarském salátu I, ementál ve „dvojce“ zůstane i po odležení pevný.
Použití švýcarského salátu II
- Švýcarský salát II se hodí na přesnídávky, lehké polední jídlo nebo k večeři. Ladí k němu jakékoliv pečivo – chleba, celozrnné i bílé, domácí houstičky.
- Protože je v salátu není majonéza, není moc soudržný. Na obložené chlebíčky se proto moc nehodí.
Upozornění
- Švýcarský salát II obsahuje fazole a cibuli. Sice v malém množství, ale přesto působit nadýmavě.
- Další tip na salát s fazolemi: Jak udělat fazolový salát na webu Jaktak.cz.
Švýcarský salát II, originál dle ČSN
Poznámka: Ve druhé polovině 80. let minulého století se dal švýcarský salát s ementálem, fazolemi a pečínkou koupit v oddělení studené kuchyně v pražském Domě potravin (lidově „Drahožer“, roh Václavského náměstí a Wilsonovy ulice). Nebyly v něm houby, ale sterilované papriky a olivy. Naše vydání norem je z roku 1976. Možná se houby přestaly používat a receptura se změnila? Odpověď by dali jen tehdejší odborníci „od fochu“. Další tip na salát s fazolemi: Jak udělat fazolový salát na webu Jaktak.cz.
Švýcarský salát II obsahuje fazole a cibuli. Sice v malém množství, ale přesto působit nadýmavě.