Jste zde

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Středa, 1. Srpen 2018 - 1:51

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v dubnu a květnu. Proto si jej v čerstvém stavu můžeme dopřát jen pár týdnů v roce.

Co je možno vyrobit z čerstvého česneku medvědího? Saláty, pomazánky, náplně, dipy, studené omáčky a přelivy. Nabízíme recepty na využití česneku medvědího ve studené kuchyni.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Česnek medvědí a jeho rodina

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je divoce rostoucí příbuzný česneku kuchyňského, ale také například pažitky nebo cibule. A právě kombinací chutí listů uvedených druhů se česnek medvědí vyznačuje. Tím je jeho pozice ve studené kuchyni jednoznačně daná – medvědí česnek používáme tam, kde bychom obvykle sáhli po pažitce, jarní naťové cibulce nebo po česneku. Chuť česneku medvědího je ale méně výrazná, než u kulturně pěstovaných příbuzných rostlin.

  • Chceme-li uchovat česnek medvědí několik dní v čerstvém stavu, uložíme jeho listy řapíky do nádoby s vodou (jako kytici), nebo jej vložíme do čisté namočené utěrky a uchováváme v lednici.
  • Dokud česnek medvědí nekvete, můžeme konzumovat i lodyhy s poupaty.
  • Pokrmy, do nichž jsme přidali česnek medvědí, podáváme hned po zhotovení. Delším skladováním by v salátu nebo v pomazánce zvadl, lidově „zhadrovatěl“ – pouští vodu do koncentrovanějšího prostředí.
  • Už druhý den má v pomazánce nebo salátu změněnou chuť – mírně zhořkne (což se stane i například s čerstvou cibulí).
  • Čerstvý česnek medvědí může u některých lidí vyvolávat alergické reakce – vnitřní (otoky dýchacích cest) nebo vnější (kožní změny). Osoby trpící alergiemi by měly nejdřív vyzkoušet malé množství (s nějakým protilékem po ruce, pro případnou rychlou pomoc).
1

Rajčatové saláty s česnekem medvědím

Suroviny na dvě porce: 500 g rajčat, 200 g česneku medvědího, 1 větší cibule, sůl, olej, ocet, cukr, mletý pepř.

Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Česnek medvědí omyjeme a ostrým nožem nasekáme. Cibuli loupeme a jemně nasekáme. Suroviny lehce promícháme v míse. Ze lžíce oleje, půl lžičky soli, špetky pepře, půl lžičky cukru a lžíce octa umícháme zálivku. Nalijeme na zeleninu a znovu promícháme. Podáváme jako přílohu k masům. Kdyby byla rajčata příliš kyselá, ocet není třeba přidávat.

Varianta: K zelenině přidáme asi deset deka na nudličky pokrájené šunkynebo šunkového salámu. Posypeme sýrem balkánského typu nebo přelijeme lžicí zakysané smetany dochucené špetkou soli a špetkou mletého bílého pepře. Podáváme s pečivem jako lehké malé jídlo (titulní foto).

Varianta: K zelenině přidáme 50 g šunky nebo šunkového salámu a 50 g na nudličky nakrájeného sýru (čedar, gouda). Spojíme dvěma lžicemi majonézy. Podáváme s pečivem jako samostatné jídlo (večeře).

2

Pomazánka z nivy a česneku medvědího

Suroviny: 100 g nivy, 100 g másla (pravého nebo rostlinného) a 100 ml smetany, nebo místo toho 200 g pomazánkového másla, dále půl lžičky drceného kmínu, asi 100 až 150 g česneku medvědího.

Nivu nastrouháme na struhadle s malými očky. Máslo vyšleháme do pěny, přidáme nivu, dál šleháme a přiléváme smetanu.Když použijeme pomazánkové máslo, nešleháme je samotné, ale přímo s nastrouhanou nivou. Nakonec vmícháme drcený kmín a jemně rozsekaný medvědí česnek.

3

Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem

Suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 100 g pravého másla, 1 malá cibule, sůl, asi 150 g medvědího česneku, pálivá paprika na ozdobu.

Máslo s trochu soli vyšleháme do pěny. Zašleháme měkký tvaroh. Kupovaný v běžné nákupní síti bývá natolik řídký, že jej není třeba ředit. Ochutnáme, případně jemně přisolíme. Cibuli a česnek medvědí drobně nasekáme a ručně vmícháme do tvarohové směsi. Podáváme s pečivem, ale je možno i s vařenými bramborami („na loupačku“). Vhodným nápojem je sladké nebo kyselé mléko (sedlé, kefír, acidofilní, podmáslí). Pomazánka dobře poslouží jako náplň do vydlabaných rajčat.

Další použití česneku medvědího

  • Smetanový dip (zakysaná smetana nebo smetanový jogurt, jemně sekaný medvědí česnek, bílý pepř, sůl)
  • Studená omáčka (zakysaná smetana, jogurt, lžíce oleje, a nebo čerstvá majonéza – případně i v kombinaci, sekaný medvědí česnek, sekaná malá cibulka, na špičku lžičky plnotučné hořčice, sůl, černý pepř)
  • Všechny pomazánky na bázi tvarohu nebo žervé
  • Listové saláty (přimícháme k jakémukoliv druhu, zálivka sladkokyselá nebo z mléčného výrobku)
  • Okurkový salát (totéž)
  • Míchané zeleninové saláty
  • Jedna vrstva v sýrové roládě
  • Vajíčkový salát
  • Jemně sekaným medvědím česnekem sypeme mazané chleby, chlebíčky, vaječné pokrmy, brambory, guláše – jako pažitkou či cibulovou natí.
Leaderboard
Medium rectangle
Autor: pomazanky-recepty.cz | Zobrazit autorská práva Text a foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...

ČSN: Salát z rybího filé s majonézou a salát z tresky

Saláty z rybího filé, receptury 50415 a 50416. Na oba saláty podle receptur československých norem je jako základní surovina použito mražené rybí filé z tresky. Dalším společným rysem je snadná příprava a jen malé množství doplňujících surovin, a to co se druhů i gramáže týká. Proto je uvádíme...

Nejnovější články

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...

ČSN: Salát z rybího filé s majonézou a salát z tresky

Saláty z rybího filé, receptury 50415 a 50416. Na oba saláty podle receptur československých norem je jako základní surovina použito mražené rybí filé z tresky. Dalším společným rysem je snadná příprava a jen malé množství doplňujících surovin, a to co se druhů i gramáže týká. Proto je uvádíme...