Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni
Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v dubnu a květnu. Proto si jej v čerstvém stavu můžeme dopřát jen pár týdnů v roce.
Co je možno vyrobit z čerstvého česneku medvědího? Saláty, pomazánky, náplně, dipy, studené omáčky a přelivy. Nabízíme recepty na využití česneku medvědího ve studené kuchyni.
Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je divoce rostoucí příbuzný česneku kuchyňského, ale také například pažitky nebo cibule. A právě kombinací chutí listů uvedených druhů se česnek medvědí vyznačuje. Tím je jeho pozice ve studené kuchyni jednoznačně daná – medvědí česnek používáme tam, kde bychom obvykle sáhli po pažitce, jarní naťové cibulce nebo po česneku. Chuť česneku medvědího je ale méně výrazná, než u kulturně pěstovaných příbuzných rostlin.
- Chceme-li uchovat česnek medvědí několik dní v čerstvém stavu, uložíme jeho listy řapíky do nádoby s vodou (jako kytici), nebo jej vložíme do čisté namočené utěrky a uchováváme v lednici.
- Dokud česnek medvědí nekvete, můžeme konzumovat i lodyhy s poupaty.
- Pokrmy, do nichž jsme přidali česnek medvědí, podáváme hned po zhotovení. Delším skladováním by v salátu nebo v pomazánce zvadl, lidově „zhadrovatěl“ – pouští vodu do koncentrovanějšího prostředí.
- Už druhý den má v pomazánce nebo salátu změněnou chuť – mírně zhořkne (což se stane i například s čerstvou cibulí).
- Čerstvý česnek medvědí může u některých lidí vyvolávat alergické reakce – vnitřní (otoky dýchacích cest) nebo vnější (kožní změny). Osoby trpící alergiemi by měly nejdřív vyzkoušet malé množství (s nějakým protilékem po ruce, pro případnou rychlou pomoc).
Krok 1
Rajčatové saláty s česnekem medvědím
Suroviny na dvě porce: 500 g rajčat, 200 g česneku medvědího, 1 větší cibule, sůl, olej, ocet, cukr, mletý pepř.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Česnek medvědí omyjeme a ostrým nožem nasekáme. Cibuli loupeme a jemně nasekáme. Suroviny lehce promícháme v míse. Ze lžíce oleje, půl lžičky soli, špetky pepře, půl lžičky cukru a lžíce octa umícháme zálivku. Nalijeme na zeleninu a znovu promícháme. Podáváme jako přílohu k masům. Kdyby byla rajčata příliš kyselá, ocet není třeba přidávat.
Varianta: K zelenině přidáme asi deset deka na nudličky pokrájené šunkynebo šunkového salámu. Posypeme sýrem balkánského typu nebo přelijeme lžicí zakysané smetany dochucené špetkou soli a špetkou mletého bílého pepře. Podáváme s pečivem jako lehké malé jídlo (titulní foto).
Varianta: K zelenině přidáme 50 g šunky nebo šunkového salámu a 50 g na nudličky nakrájeného sýru (čedar, gouda). Spojíme dvěma lžicemi majonézy. Podáváme s pečivem jako samostatné jídlo (večeře).
Krok 2
Pomazánka z nivy a česneku medvědího
Suroviny: 100 g nivy, 100 g másla (pravého nebo rostlinného) a 100 ml smetany, nebo místo toho 200 g pomazánkového másla, dále půl lžičky drceného kmínu, asi 100 až 150 g česneku medvědího.
Nivu nastrouháme na struhadle s malými očky. Máslo vyšleháme do pěny, přidáme nivu, dál šleháme a přiléváme smetanu.Když použijeme pomazánkové máslo, nešleháme je samotné, ale přímo s nastrouhanou nivou. Nakonec vmícháme drcený kmín a jemně rozsekaný medvědí česnek.
Krok 3
Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem
Suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 100 g pravého másla, 1 malá cibule, sůl, asi 150 g medvědího česneku, pálivá paprika na ozdobu.
Máslo s trochu soli vyšleháme do pěny. Zašleháme měkký tvaroh. Kupovaný v běžné nákupní síti bývá natolik řídký, že jej není třeba ředit. Ochutnáme, případně jemně přisolíme. Cibuli a česnek medvědí drobně nasekáme a ručně vmícháme do tvarohové směsi. Podáváme s pečivem, ale je možno i s vařenými bramborami („na loupačku“). Vhodným nápojem je sladké nebo kyselé mléko (sedlé, kefír, acidofilní, podmáslí). Pomazánka dobře poslouží jako náplň do vydlabaných rajčat.
Další použití česneku medvědího
- Smetanový dip (zakysaná smetana nebo smetanový jogurt, jemně sekaný medvědí česnek, bílý pepř, sůl)
- Studená omáčka (zakysaná smetana, jogurt, lžíce oleje, a nebo čerstvá majonéza – případně i v kombinaci, sekaný medvědí česnek, sekaná malá cibulka, na špičku lžičky plnotučné hořčice, sůl, černý pepř)
- Všechny pomazánky na bázi tvarohu nebo žervé
- Listové saláty (přimícháme k jakémukoliv druhu, zálivka sladkokyselá nebo z mléčného výrobku)
- Okurkový salát (totéž)
- Míchané zeleninové saláty
- Jedna vrstva v sýrové roládě
- Vajíčkový salát
- Jemně sekaným medvědím česnekem sypeme mazané chleby, chlebíčky, vaječné pokrmy, brambory, guláše – jako pažitkou či cibulovou natí.