Přejít k hlavnímu obsahu

Pomazánka Palivec podle ČSN. Pomazánka s tajemstvím

Pomazánka Palivec podle ČSN. Pomazánka s tajemstvím

Pomazánka Palivec, receptura ČSN 50611. Pomazánka Palivec podle někdejší československé státní normy (ČSN) se připravuje z tvarohu, který je ředěn pivem. Ostřejší a trochu pálivou chuť ji dodávají papričky feferonky a cibule. Proto je pomazánka Palivec – třeba s čerstvým tmavým chlebem – vhodným zákuskem mezi sklenicemi piva, k němuž dobře ladí. Z pomazánky Palivce můžeme připravit i jednoduché a chutné obložené chlebíčky.

Co je potřeba

Na pomazánku Palivce budeme potřebovat:

  • měkký tvaroh,
  • máslo, desetistupňové pivo (podle vlastní obliby),
  • cibuli,
  • feferonky,
  • kmín,
  • sladkou mletou papriku
  • a sůl.

 

V recepturách pro studenou kuchyni jsou suroviny uváděny na konečné množství deset kilogramu produktu. Protože tvaroh kupujeme obvykle v čtvrt kilovém balení, nabízíme i propočet surovin na toto množství (tabulka na konci článku).

Když se nějaké jídlo jmenuje po někom, obvykle se jedná o autora receptu nebo o člověka, který pokrm rád jídal. Jenže jak to bylo v případě této pomazánky evidentně nazvané po osobě, protože je v receptuře důsledně psána s velkým počátečním písmenem?

Nejznámějším českým nositelem toho příjmení je hospodský Palivec, majitel podniku U kalicha, kde si štamgast Josef Švejk v srpnu 1914 – jako výraz solidárnosti s vídeňským smutkem – poručil černé pivo.

„Hospodský Palivec byl známý sprosťák, každé jeho druhé slovo byla…“ (víc v první díle Švejka). Do spárů rakousko-uherské policie se dostal spolu se Švejkem za slavné vysvětlení, proč sundal obraz stařičkého mocnáře.

Byla to nějaká „švejkovina“ využít slovní hříčky a název případně zdůvodnit mírnou pálivostí pomazánky? Mohlo by to tak být, vždyť za totality – a v zemi ověšené obrazy komunistických „vůdců“ – lidé hledali jinotaje snad ve všem.

Pravdu se už asi nedozvíme. A tak si uděláme ostrou pomazánku, po ní dopijeme nespotřebované pivo a můžeme se začíst do nejznámější a nejpřekládanější české knihy.

1

Aby měla pomazánka Palivec typickou chuť, je tvaroh ředěn pivem. A aby mohl být ředěn, musíme vybírat poctivý, tužší produkt. Nejlepší je tvaroh selský (farmářský). Když nemáme možnost jej kupovat, vybereme tvaroh v balíčku. Naprosto nevhodné jsou tvarohy v tak zvaných vaničkách, po přídavku piva se roztečou docela.

Máme-li selský poctivý tvaroh, nejdřív jej protřeme sítkem.

2

Feferonky můžeme použít čerstvé, nakládané, nebo drcené. V případě drcených musíme dát méně soli.

Kmín použijeme drcený – celý tolik neochutí.

3

Vyšleháme máslo do pěny. Přidáme tvaroh, pivo a koření a všude dobře vyšleháme (metlou, je to lepší než mixerem).

4

Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli. Když bychom ji přidali v průběhu šlehání, mohla by mít pomazánka hořkou chuť.

Pomazánku Palivce podáváme s jakýmkoliv pečivem-bílým, celozrnným, i když nejlépe Palivec chutná na tradičním čerstvém tmavém chlebu.

5

Chlebíčky s Palivcem

recepturách pro studenou kuchyni nejsou chlebíčky s touto pomazánkou uvedeny. Nic nám ale nebrání si je vytvořit po svém.

Na obkládání se hodí: cibule (čerstvá i nakládaná), paprika (čerstvá i nakládaná), vajíčko a plátkové sýry.

Jiné suroviny (salámy, šunka a podobně) se k tvarohu moc nehodí – nevynikne pak ani jedna chuť.

Pomazánka Palivec, originál recept dle ČSN

5000 g měkkého tvarohu

2500 g másla

1000 g piva

1500 g cibule (odpad 225 g)

600 g feferonek (odpad 60 g)

100 g sladké papriky

50 g kmínu

100 g soli

 

Pomazánka Palivec, propočet na čtvrt kila tvarohu

250 g tvarohu

125 g másla

50 g světlého piva

5 g soli

2,5 g kmínu

5 g sladké papriky

75 g cibule

30 g feferonky

 

Tipy

Chlebíčky s Palivcem nepřipravujeme do zásoby, ale podáváme co nejčerstvější (veka vlhne a tvaroh vysychá).

Varování

Vzhledem k použitým surovinám není pomazánka Palivec vhodná pro děti.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články