Jste zde

Pomazánka Palivec podle ČSN. Pomazánka s tajemstvím

Sobota, 4. Srpen 2018 - 15:28

Pomazánka Palivec, receptura ČSN 50611. Pomazánka Palivec podle někdejší československé státní normy (ČSN) se připravuje z tvarohu, který je ředěn pivem. Ostřejší a trochu pálivou chuť ji dodávají papričky feferonky a cibule. Proto je pomazánka Palivec – třeba s čerstvým tmavým chlebem – vhodným zákuskem mezi sklenicemi piva, k němuž dobře ladí. Z pomazánky Palivce můžeme připravit i jednoduché a chutné obložené chlebíčky.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

Na pomazánku Palivce budeme potřebovat:

  • měkký tvaroh,
  • máslo, desetistupňové pivo (podle vlastní obliby),
  • cibuli,
  • feferonky,
  • kmín,
  • sladkou mletou papriku
  • a sůl.

 

V recepturách pro studenou kuchyni jsou suroviny uváděny na konečné množství deset kilogramu produktu. Protože tvaroh kupujeme obvykle v čtvrt kilovém balení, nabízíme i propočet surovin na toto množství (tabulka na konci článku).

Pomazánka Palivec: Byl v názvu jinotaj?

Když se nějaké jídlo jmenuje po někom, obvykle se jedná o autora receptu nebo o člověka, který pokrm rád jídal. Jenže jak to bylo v případě této pomazánky evidentně nazvané po osobě, protože je v receptuře důsledně psána s velkým počátečním písmenem?

Nejznámějším českým nositelem toho příjmení je hospodský Palivec, majitel podniku U kalicha, kde si štamgast Josef Švejk v srpnu 1914 – jako výraz solidárnosti s vídeňským smutkem – poručil černé pivo.

„Hospodský Palivec byl známý sprosťák, každé jeho druhé slovo byla…“ (víc v první díle Švejka). Do spárů rakousko-uherské policie se dostal spolu se Švejkem za slavné vysvětlení, proč sundal obraz stařičkého mocnáře.

Byla to nějaká „švejkovina“ využít slovní hříčky a název případně zdůvodnit mírnou pálivostí pomazánky? Mohlo by to tak být, vždyť za totality – a v zemi ověšené obrazy komunistických „vůdců“ – lidé hledali jinotaje snad ve všem.

Pravdu se už asi nedozvíme. A tak si uděláme ostrou pomazánku, po ní dopijeme nespotřebované pivo a můžeme se začíst do nejznámější a nejpřekládanější české knihy.

1

Aby měla pomazánka Palivec typickou chuť, je tvaroh ředěn pivem. A aby mohl být ředěn, musíme vybírat poctivý, tužší produkt. Nejlepší je tvaroh selský (farmářský). Když nemáme možnost jej kupovat, vybereme tvaroh v balíčku. Naprosto nevhodné jsou tvarohy v tak zvaných vaničkách, po přídavku piva se roztečou docela.

Máme-li selský poctivý tvaroh, nejdřív jej protřeme sítkem.

2

Feferonky můžeme použít čerstvé, nakládané, nebo drcené. V případě drcených musíme dát méně soli.

Kmín použijeme drcený – celý tolik neochutí.

3

Vyšleháme máslo do pěny. Přidáme tvaroh, pivo a koření a všude dobře vyšleháme (metlou, je to lepší než mixerem).

4

Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli. Když bychom ji přidali v průběhu šlehání, mohla by mít pomazánka hořkou chuť.

Pomazánku Palivce podáváme s jakýmkoliv pečivem-bílým, celozrnným, i když nejlépe Palivec chutná na tradičním čerstvém tmavém chlebu.

5

Chlebíčky s Palivcem

recepturách pro studenou kuchyni nejsou chlebíčky s touto pomazánkou uvedeny. Nic nám ale nebrání si je vytvořit po svém.

Na obkládání se hodí: cibule (čerstvá i nakládaná), paprika (čerstvá i nakládaná), vajíčko a plátkové sýry.

Jiné suroviny (salámy, šunka a podobně) se k tvarohu moc nehodí – nevynikne pak ani jedna chuť.

Pomazánka Palivec, originál recept dle ČSN

Pomazánka Palivec, propočet na čtvrt kila tvarohu

Leaderboard
Medium rectangle

Tipy

Chlebíčky s Palivcem nepřipravujeme do zásoby, ale podáváme co nejčerstvější (veka vlhne a tvaroh vysychá).

Upozornění

Vzhledem k použitým surovinám není pomazánka Palivec vhodná pro děti.

Autor: pomazanky-recepty.cz | Zobrazit autorská práva Text a foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...

Nejnovější články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...