Pomazánka Palivec podle ČSN. Pomazánka s tajemstvím
Pomazánka Palivec, receptura ČSN 50611. Pomazánka Palivec podle někdejší československé státní normy (ČSN) se připravuje z tvarohu, který je ředěn pivem. Ostřejší a trochu pálivou chuť ji dodávají papričky feferonky a cibule. Proto je pomazánka Palivec – třeba s čerstvým tmavým chlebem – vhodným zákuskem mezi sklenicemi piva, k němuž dobře ladí. Z pomazánky Palivce můžeme připravit i jednoduché a chutné obložené chlebíčky.
Co je potřeba
Na pomazánku Palivce budeme potřebovat:
- měkký tvaroh,
- máslo, desetistupňové pivo (podle vlastní obliby),
- cibuli,
- feferonky,
- kmín,
- sladkou mletou papriku
- a sůl.
V recepturách pro studenou kuchyni jsou suroviny uváděny na konečné množství deset kilogramu produktu. Protože tvaroh kupujeme obvykle v čtvrt kilovém balení, nabízíme i propočet surovin na toto množství (tabulka na konci článku).
Když se nějaké jídlo jmenuje po někom, obvykle se jedná o autora receptu nebo o člověka, který pokrm rád jídal. Jenže jak to bylo v případě této pomazánky evidentně nazvané po osobě, protože je v receptuře důsledně psána s velkým počátečním písmenem?
Nejznámějším českým nositelem toho příjmení je hospodský Palivec, majitel podniku U kalicha, kde si štamgast Josef Švejk v srpnu 1914 – jako výraz solidárnosti s vídeňským smutkem – poručil černé pivo.
„Hospodský Palivec byl známý sprosťák, každé jeho druhé slovo byla…“ (víc v první díle Švejka). Do spárů rakousko-uherské policie se dostal spolu se Švejkem za slavné vysvětlení, proč sundal obraz stařičkého mocnáře.
Byla to nějaká „švejkovina“ využít slovní hříčky a název případně zdůvodnit mírnou pálivostí pomazánky? Mohlo by to tak být, vždyť za totality – a v zemi ověšené obrazy komunistických „vůdců“ – lidé hledali jinotaje snad ve všem.
Pravdu se už asi nedozvíme. A tak si uděláme ostrou pomazánku, po ní dopijeme nespotřebované pivo a můžeme se začíst do nejznámější a nejpřekládanější české knihy.
Krok 1
Aby měla pomazánka Palivec typickou chuť, je tvaroh ředěn pivem. A aby mohl být ředěn, musíme vybírat poctivý, tužší produkt. Nejlepší je tvaroh selský (farmářský). Když nemáme možnost jej kupovat, vybereme tvaroh v balíčku. Naprosto nevhodné jsou tvarohy v tak zvaných vaničkách, po přídavku piva se roztečou docela.
Máme-li selský poctivý tvaroh, nejdřív jej protřeme sítkem.
Krok 2
Feferonky můžeme použít čerstvé, nakládané, nebo drcené. V případě drcených musíme dát méně soli.
Kmín použijeme drcený – celý tolik neochutí.
Krok 3
Vyšleháme máslo do pěny. Přidáme tvaroh, pivo a koření a všude dobře vyšleháme (metlou, je to lepší než mixerem).
Krok 4
Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli. Když bychom ji přidali v průběhu šlehání, mohla by mít pomazánka hořkou chuť.
Pomazánku Palivce podáváme s jakýmkoliv pečivem-bílým, celozrnným, i když nejlépe Palivec chutná na tradičním čerstvém tmavém chlebu.
Krok 5
Chlebíčky s Palivcem
V recepturách pro studenou kuchyni nejsou chlebíčky s touto pomazánkou uvedeny. Nic nám ale nebrání si je vytvořit po svém.
Na obkládání se hodí: cibule (čerstvá i nakládaná), paprika (čerstvá i nakládaná), vajíčko a plátkové sýry.
Jiné suroviny (salámy, šunka a podobně) se k tvarohu moc nehodí – nevynikne pak ani jedna chuť.
Pomazánka Palivec, originál recept dle ČSN
5000 g měkkého tvarohu
2500 g másla
1000 g piva
1500 g cibule (odpad 225 g)
600 g feferonek (odpad 60 g)
100 g sladké papriky
50 g kmínu
100 g soli
Pomazánka Palivec, propočet na čtvrt kila tvarohu
250 g tvarohu
125 g másla
50 g světlého piva
5 g soli
2,5 g kmínu
5 g sladké papriky
75 g cibule
30 g feferonky
Chlebíčky s Palivcem nepřipravujeme do zásoby, ale podáváme co nejčerstvější (veka vlhne a tvaroh vysychá).
Vzhledem k použitým surovinám není pomazánka Palivec vhodná pro děti.