Jste zde

3x vajíčková pomazánka: původní recept, s majonézou i dietní verze

Středa, 1. Srpen 2018 - 2:15

Nejlepší recept na vajíčkovou pomazánku je ten léty v kuchyni odzkoušený a domácími strávníky po chuťové stránce prověřený. Obzvlášť po Velikonocích, kdy je slepičích vajec nadbytek, přijde vhod i dietnější verze vajíčkové pomazánky. A tak tady představuji tři jednoduché recepty: na vajíčkovou pomazánku podle staré normy, vajíčkovou pomazánku s majonézou i dietní verzi. Pro přípravu majonéz, vajec vařených natvrdo, ztracených nebo míchaných vajec vždy používáme čerstvá vejce. Jak poznat čerstvá vejce? Za čerstvá je považujeme tehdy, pokud neuplynulo od doby snešení déle než 14 dní v létě a 21 dní v zimě. Není proto od věci kupovat vejce od farmáře z okolí, který zaručí původ i odpovídající kvalitu.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Vajíčková pomazánka: Vaření vajec natvrdo:

Slepičí vejce můžeme vkládat buď do vody studené, nebo do vody horké. Chceme-li dosáhnout toho, aby vajíčka měla kuchyňskou úpravu běžně nazývanou natvrdo, ve studené vodě je po uvedení k varu vaříme 8 až 10 minut. V horké 10 až 11 minut. Není to ale jen o době vaření – záleží i na velikosti vajec. Uvařená vajíčka naklepneme a ihned zchladíme ve studené vodě. Aby při vaření nepopreskala, přidáme trošku soli.

1

Vajíčková pomazánka podle československé normy

Vajíčková pomazánka podle norem studené kuchyně v bývalém Československu se připravovala ze směsi jemně mleté uzeniny, taveného sýru a másla s vařenými vejci. Drobně zpracované suroviny v pomazánce byly rovnoměrně rozmíchané a vzájemně spojené krémem z taveného sýru. Vůně a chuť vajíčkové pomazánky byly jemné po uzenině, svěží a lahodné.

Na 1 kg vajíčkové pomazánky je potřeba:

  • 150 g salám turistický trvanlivý
  • 400 g taveného sýru
  • 150 g másla
  • 50 ml mléka
  • 30 g hořčice
  • 70 g cibule
  • 200 g vařených vajec
  • 10 g petrželové natě
  • 3 g soli

Dobré máslo necháme změknout a spolu s kvalitním taveným sýrem, kravským mlékem a hořčicí ze surovin vyšleháme krém. Trvanlivý salám oloupeme a nasekáme, nastrouháme nebo rozemeleme natvrdo uvařená vejce. Očištěnou, omytou a osušenou patrežlku nasekáme nadrobno a oloupanou cibuli jemně nakrájíme. Suroviny promícháme a dle potřeby dochutíme solí. Původní vajíčková pomazánka (chcete-li vajíčkový krém) je hotová a připravená k servírování.

2

Vajíčková pomazánka s majonézou

Moderní studená kuchyně nabízí bezpočet receptů na vajíčkovou pomazánku. Mezi nimi i recepturu s majonézou, kterou nyní nabízím dalším hospodyňkám.

Co bude potřeba: (poměr surovin přepočtěte podle počtu porcí):

  • 3 natvrdo uvařená vejce
  • 40 g šunky
  • 10 g pažitky a
  • 8 g okořeněné majonézy

Vajíčka uvaříme natvrdo a spolu se šunkou je rozsekáme najemno. Zpracované suroviny přemístíme do mísy, kam přidáme jemně nasekanou pažitku a dobře okořeněnou majonézu. Vše řádně promícháme a jednoduchá vajíčková pomazánka je hotová.

3

Dietní vajíčková pomazánka

  • 10 g másla
  • 2 vejce
  • sůl
  • pažitka
  • petrželka
  • 50 g šunky
  • 100 g hlávkového salátu

Máslo rozehřejem v hrnci, vejce rozšleháme se solí a přidáme do hrnce. Mícháme do zhoustnutí. Šunku a natě pažitky a petrželky nakrájíme najemno a vmícháme do vajíčkové pomazánky. Pomazánku můžeme servírovat na listech hlávkového salátu s celozrnným chlebem nebo nakrájenou bagetou.

Leaderboard
Medium rectangle

Tipy

TIP: Jak poznat čerstvá vejce v návodu Jiřiny Novákové na JakTak.cz TIP: Rychlý recept na domácí majonézu najdete i v receptu na pravý vlašský salát uveřejněném na stránce JakTak.cz

Autor: pomazanky-recepty.cz | Zobrazit autorská práva Ilustrační foto vajíček: Austin Kirk, www.flickr.com/photos/aukirk/12710629754/
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...

Nejnovější články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...