Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat pomazánku s olomouckými tvarůžky |4 recepty

balíček olomouckých tvarůžků

Olomoucké tvarůžky (syrečky) patří mezi zrající měkké sýry. Nejstarší zmínky o jejich výrobě se objevují už v 16. století. Vyráběly se podomácku v mnoha moravských obcích a protože se prodávaly na trzích v Olomouci, začalo se jim říkat podle tohoto města. Tvarůžky se vyrábějí tradičním způsobem z nesířeného tvarohu a soli, neobsahují žádné přídavné látky ani konzervanty. Mají velmi nízký obsah tuku, nejvýše 0,6 % a splňují požadavky racionální výživy. Tvarůžky se vyznačují charakteristickou silnou vůní, a proto je někdo kvůli ní „nemusí“. Pro příznivce tradiční speciality máme několik zajímavých receptů.

Tvarůžková pomazánka se smetanou

Co budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 2 balíčky tvarůžků
  • 3 lžíce smetany
  • 1 cibule
  • 2 červené papriky
  • trochu petrželové natě
  • mletá sladká paprika
1

Jak postupovat:

Máslo utřete s hustou smetanou, přidejte nastrouhané tvarůžky a drobně pokrájenou cibuli, petrželovou nať a sladkou papriku podle chuti. Dobře promíchejte a vmíchejte do směsi jemné nudličky barevných paprik. Na závěr případně dosolte.

Tvarůžková pomazánka s pivem

Co budete potřebovat:

  • 150 g taveného smetanového sýra bez příchuti
  • 1 balení tvarůžků
  • 50 g Nivy
  • 1 menší cibule
  • celý kmín
  • majolku
  • pivo
2

Jak postupovat:

Tavený sýr utřete s nastrouhanou Nivou, tvarůžky a jemně nakrájenou cibulí. Přidejte majolku, pivo a kmín – vše přiměřeně, musí vzniknout hustější hmota. Dobře promíchejte a nechte v chladu 1–2 dny uležet pro tu správnou chuť.

Ostrá tvarůžková pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 125 g tvarůžků
  • 250 g pomazánkového másla bez příchuti
  • 1 menší cibule
  • lžička chilli
  • lžička mleté sladké papriky
3

Jak postupovat:

Tvarůžky rozmačkejte vidličkou a dobře promíchejte s pomazánkovým máslem. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, koření a promíchejte.

Olomoucká strašlivina

Co budete potřebovat:

  • 1 balení tvarůžků
  • světlé pivo
  • bobkový list
  • celý kmín
  • nové koření
  • 1 palici česneku
  • 1 menší cibuli
  • 100 g másla
  • 150 g smetanového taveného sýra
  • mletá sladká paprika
  • chilli
  • podle chuti pažitka
4

Jak postupovat:

Tvarůžky nakrájejte na kousky, vložte spolu s kmínem, bobkovým listem a novým kořením do nádoby s víčkem, a zalijte pivem tak, aby byly ponořeny. Nechte stát v pokojové teplotě nejméně 2 dny (slabší povahy), ti otrlejší i déle. Po uplynutí doby nakrájejte česnek a cibuli nadrobno, smíchejte s máslem a kořením. Z tvarůžků slijte pivo a promíchejte je s připravenou směsí.

muzeum tvarůžků

Věděli jste, že

v Lošticích, kde se olomoucké tvarůžky vyrábějí, můžete navštívit i muzeum tvarůžků a Tvarůžkovou cukrárnu? Rozhodně (budete-li mít cestu) je navštivte. Cukrárna vás nadchne, uvidíte!

Tipy

Abyste měli z čeho vybírat, nabízíme další recepty na vynikající pomazánky s tvarůžky:

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články