Jak udělat pomazánku s muchomůrkou růžovkou | recept z hub
Jak udělat pomazánku s muchomůrkou růžovkou | recept z hub. Vítaným zpestřením sortimentu pomazánek jsou ty s přídavkem čerstvých hub. Zkuste velmi jednoduchou a dobře chutnající z muchomůrky růžovky. Tato houba bývá chutí přirovnávána k masu štiky nebo candáta, je výborná ve všech úpravách. Rozhodně stojí za to, abyste se ji naučili dobře znát a obohatili s ní jídelníček.
Co je potřeba
- 200 g růžovek (masáků)
- 100 g žervé
- 30 g másla
- drcený kmín
- mletý černý pepř
- sůl
Muchomůrka růžovka je houba, kterou najdete od června do října. Chcete-li ji sbírat, je velmi důležité ji dokonale znát, aby nedošlo k záměně s jinou muchomůrkou. Nejlépe se to naučíte od někoho, kdo houbu zná a sbírá. Dužnina masáků na pomačkaných místech růžoví, u ostatních muchomůrek je trvale bílá. Narůžovělá je i na klobouku a obzvlášť dobře je růžová vidět na dužnině hlízy. Má vždy rýhovaný prsten. Nezkušení houbaři ji mohou zaměnit za prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou, ta má zřetelně rýhovaný okraj klobouku a nerýhovaný prsten.
Tipy
Jestliže si nejste jisti a růžovky raději nesbíráte, zkuste pomazánku z běžných hřibovitých hub. Postup zůstává stejný, jen místo žervé houby umixujte s třenou Nivou (koupenou nebo doma připravenou).
Diskuze k článku