pomazanky-recepty.cz

Jak udělat pomazánku s muchomůrkou růžovkou | recept z hub

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat pomazánku s muchomůrkou růžovkou | recept z hub. Vítaným zpestřením sortimentu  pomazánek jsou ty s přídavkem čerstvých hub. Zkuste velmi jednoduchou a dobře chutnající z muchomůrky růžovky. Tato houba bývá chutí přirovnávána k masu štiky nebo candáta, je výborná ve všech úpravách. Rozhodně stojí za to, abyste se ji naučili dobře znát a obohatili s ní jídelníček.

Co je potřeba

  • 200 g růžovek (masáků)
  • 100 g žervé
  • 30 g másla
  • drcený kmín
  • mletý černý pepř
  • sůl

Krok 1

Muchomůrka růžovka je houba, kterou najdete od června do října. Chcete-li ji sbírat, je velmi důležité ji dokonale znát, aby nedošlo k záměně s jinou muchomůrkou. Nejlépe se to naučíte od někoho, kdo houbu zná a sbírá. Dužnina masáků na pomačkaných místech růžoví, u ostatních muchomůrek je trvale bílá. Narůžovělá je i na klobouku a obzvlášť dobře je růžová vidět na dužnině hlízy. Má vždy rýhovaný prsten. Nezkušení houbaři ji mohou zaměnit za prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou, ta má zřetelně rýhovaný okraj klobouku a nerýhovaný prsten.

Krok 2

Houby očistěte a z větších klobouků stáhněte pokožku. U mladých plodnic to dělat nemusíte. Nakrájejte je na kousky a opražte na přepuštěném másle. Z hub se uvolní voda, tu vyduste, plátky okořeňte kmínem, pepřem, osolte a růžovky opečte dozlatova. Nechte vystydnout.

Krok 3

Studené houby umixujte s žervé dohladka. Pomazánku můžete dochutit drobně nasekaným koprem, petrželovou natí nebo pažitkou. Nejlépe chutná s bílým pečivem. V tomto receptu můžete místo masáků využít klobouky bedel.

Jestliže si nejste jisti a růžovky raději nesbíráte, zkuste pomazánku z běžných hřibovitých hub. Postup zůstává stejný, jen místo žervé houby umixujte s třenou Nivou (koupenou nebo doma připravenou).


Zdroj: https://www.pomazanky-recepty.cz/jak-udelat-pomazanku-s-muchomurkou-ruzovkou-recept-z-hub.html