Jak udělat pomazánku s muchomůrkou růžovkou | recept z hub
Jak udělat pomazánku s muchomůrkou růžovkou | recept z hub. Vítaným zpestřením sortimentu pomazánek jsou ty s přídavkem čerstvých hub. Zkuste velmi jednoduchou a dobře chutnající z muchomůrky růžovky. Tato houba bývá chutí přirovnávána k masu štiky nebo candáta, je výborná ve všech úpravách. Rozhodně stojí za to, abyste se ji naučili dobře znát a obohatili s ní jídelníček.
Co je potřeba
- 200 g růžovek (masáků)
- 100 g žervé
- 30 g másla
- drcený kmín
- mletý černý pepř
- sůl
Krok 1
Muchomůrka růžovka je houba, kterou najdete od června do října. Chcete-li ji sbírat, je velmi důležité ji dokonale znát, aby nedošlo k záměně s jinou muchomůrkou. Nejlépe se to naučíte od někoho, kdo houbu zná a sbírá. Dužnina masáků na pomačkaných místech růžoví, u ostatních muchomůrek je trvale bílá. Narůžovělá je i na klobouku a obzvlášť dobře je růžová vidět na dužnině hlízy. Má vždy rýhovaný prsten. Nezkušení houbaři ji mohou zaměnit za prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou, ta má zřetelně rýhovaný okraj klobouku a nerýhovaný prsten.
Krok 2
Houby očistěte a z větších klobouků stáhněte pokožku. U mladých plodnic to dělat nemusíte. Nakrájejte je na kousky a opražte na přepuštěném másle. Z hub se uvolní voda, tu vyduste, plátky okořeňte kmínem, pepřem, osolte a růžovky opečte dozlatova. Nechte vystydnout.
Krok 3
Studené houby umixujte s žervé dohladka. Pomazánku můžete dochutit drobně nasekaným koprem, petrželovou natí nebo pažitkou. Nejlépe chutná s bílým pečivem. V tomto receptu můžete místo masáků využít klobouky bedel.
Jestliže si nejste jisti a růžovky raději nesbíráte, zkuste pomazánku z běžných hřibovitých hub. Postup zůstává stejný, jen místo žervé houby umixujte s třenou Nivou (koupenou nebo doma připravenou).