Jak připravit pomazánky z Lučiny | recepty z čerstvého sýru
Jak připravit pomazánky z Lučiny | recepty z čerstvého sýru. Lučina se hodí díky čisté, mléčně nakyslé chuti k přípravě mnoha druhů sladkých i slaných pomazánek. Je lehce stravitelná, proto ji často zařazujeme do jídelníčku dětem, nemocným nebo starším lidem. V článku nabízím pět receptů, dva slané a tři sladké. Lučina se dá zaměnit za sýr Gervais.
Co je potřeba
Rozpis surovin je uveden v jednotlivých bodech
Mrkvová pomazánka
200 g Lučiny, 1 dl krémové kysané smetany, 3 mladé karotky, citronová šťáva, sůl
Vyšlehejte Lučinu se smetanou a citronovou šťávou. Vmíchejte očištěnou a velmi jemně nastrouhanou mladou mrkev nebo karotku. Dosolte podle chuti, podávejte s celozrnným pečivem.
Šunková pomazánka
100 g Lučiny, 2 lžíce sladké smetany, 100 g šunky, sůl, pažitka nebo petrželová nať
Lučinu vyšlehejte se smetanou nebo mlékem do pěny. Zapracujte na kostičky krájenou šunku a opatrně osolte (šunka je slaná). Pomazánka se maže na pečivo a povrch se bohatě posype pažitkou nebo petrželí.
Pomazánka z Lučiny nasladko
200 g Lučiny, 1 dl mléka, 200 g ovocného džemu
Všechny ingredience ušlehejte společně v krémovou hmotu. Džem nebo marmeládu volte podle toho, co máte k dispozici. Chybu neuděláte s rybízovou nebo meruňkovou marmeládou. Pomazánka nejlépe chutná s bílým pečivem.
Pomazánka z Lučiny a medu
100 g Lučiny, 100 ml mléka, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce medu, 2 lžíce sekaných rozinek a ořechových jader
Mléko smíchejte s medem a kakaem, přidejte Lučinu a vyšlehejte do krému. Mažte na bílé pečivo. Tato pomazánka chutná hlavně dětem.
Pomazánka s Lučinou a ananasem
200 g Lučiny, lžíce citronové šťávy, 3 lžíce smetany, 100 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu
Ananas nadrobno rozsekejte a přidejte do pěny z vyšlehané Lučiny, smetany a citronové šťávy.
Diskuze k článku