pomazanky-recepty.cz

Jak připravit pomazánky z Lučiny | recepty z čerstvého sýru

Jak připravit pomazánky z Lučiny | recepty z čerstvého sýru. Lučina se hodí díky čisté, mléčně nakyslé chuti k přípravě mnoha druhů sladkých i slaných pomazánek. Je lehce stravitelná, proto ji často zařazujeme do jídelníčku dětem, nemocným nebo starším lidem. V článku nabízím pět receptů, dva slané a tři sladké. Lučina se dá zaměnit za sýr Gervais.

Co je potřeba

Rozpis surovin je uveden v jednotlivých bodech

Krok 1

Mrkvová pomazánka

200 g Lučiny, 1 dl krémové kysané smetany, 3 mladé karotky, citronová šťáva, sůl

Vyšlehejte Lučinu se smetanou a citronovou šťávou. Vmíchejte očištěnou a velmi jemně nastrouhanou mladou mrkev nebo karotku. Dosolte podle chuti, podávejte s celozrnným pečivem.

Krok 2

Šunková pomazánka

100 g Lučiny, 2 lžíce sladké smetany, 100 g šunky, sůl, pažitka nebo petrželová nať

Lučinu vyšlehejte se smetanou nebo mlékem do pěny. Zapracujte na kostičky krájenou šunku a opatrně osolte (šunka je slaná). Pomazánka se maže na pečivo a povrch se bohatě posype pažitkou nebo petrželí.

Krok 3

Pomazánka z Lučiny nasladko

200 g Lučiny, 1 dl mléka, 200 g ovocného džemu

Všechny ingredience ušlehejte společně v krémovou hmotu. Džem nebo marmeládu volte podle toho, co máte k dispozici. Chybu neuděláte s rybízovou nebo meruňkovou marmeládou. Pomazánka nejlépe chutná s bílým pečivem.

Krok 4

Pomazánka z Lučiny a medu

100 g Lučiny, 100 ml mléka, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce medu, 2 lžíce sekaných rozinek a ořechových jader

Mléko smíchejte s medem a kakaem, přidejte Lučinu a vyšlehejte do krému. Mažte na bílé pečivo. Tato pomazánka chutná hlavně dětem. 

Krok 5

Pomazánka s Lučinou a ananasem

200 g Lučiny, lžíce citronové šťávy, 3 lžíce smetany, 100 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu

Ananas nadrobno rozsekejte a přidejte do pěny z vyšlehané Lučiny, smetany a citronové šťávy.


Zdroj: https://www.pomazanky-recepty.cz/jak-pripravit-pomazanky-z-luciny-recepty-z-cerstveho-syru.html