Masové kuličky s pikantní zeleninou
Drobné masové kuličky, obvykle spíchnuté s nakládanou perlovou cibulkou, známe z rautových stolů připravovaných profesionály. Ale nic nebrání připravit je i doma a doplnit podle své fantazie, a nebo podle stavu zásob ve spíži.
Masové kuličky jsou příjemným zpestření připravovaného pohoštění. Mohou doplnit nebo i zcela nahradit obligátní jednohubky či chlebíčky nebo tvořit součást studené mísy.
Příprava masových kuliček je snadná, rychlá a finančně nepříliš náročná.
Na masové kuličky použijeme mleté vepřové nebo drůbeží maso. Mleté hovězí a nebo směs s hovězím masem nejsou vhodné – tepelná úprava je rychlá a hovězí maso potřebuje delší čas, bylo by v kuličkách tvrdé. Když bychom chtěli dělat masové kuličky z drůbežího masa, pomeleme je bez kůží – právě z téhož důvodu krátké doby tepelné úpravy.
Půl kilogramu mletého masa dobře promísíme s celým vajíčkem a lžičkou soli.
V této fázi můžeme maso rozdělit na dvě části a okořenit je rozdílně: paprikou a kmínem, karí kořením, mletým zázvorem nebo jen černým pepřem.
Koření dobře promísíme.
Z masové hmoty tvarujeme malé ploché koláčky asi o váze 15 gramů. Při smažení se zakulatí. Z půl kilogramu jich bude asi 36.
Pro větší pestrost můžeme z jednoho druhu masa vytvořit delší válečky, které při zdobení nakrájíme na kotoučky.
Doplňky a přízdoby
Masové kuličky vybereme a když zchladnou, můžeme zdobit.
- Nejjednodušší – a velmi chutné – je spíchnout kuličku s nakládanou cibulkou.
- Jinou variantou může být potřít kuličky trochou hořčice, kečupu, harissy nebo paprikového protlaku a položit na ně kolečko syrové cibule a kousek nakládané zeleniny a spíchnout.
- Kuličku můžeme pokládat na podklad z pečiva (i chleba), v tom případě natřeme pikantní pochutinou pečivo.
Diskuze k článku