1_oblozene_misy_studene_misy_plockovaObložená studená mísa je korunou slavnostního stolu. Připravit obloženou mísu, to není jen rozložit po podnose salám, sýr a kyselé okurky. Ale na druhou stranu – obložená mísa se nutně nemusí skládat z delikates s trojcifernou nákupní cenou.

Těm, kteří nemají moc zkušeností s přípravou studených mís, nabízíme několik tipů a praktických rad zkušené profesionální vyučené kuchařky.

Coby inspirace (nebo i vzor) mohou posloužit naše fotografie jednoduchých, ale lákavých studených mís, jak je můžeme z dostupných surovin udělat doma.

Obložená mísa: Plánujeme, počítáme

Jako každá práce, i úprava studené obložené mísy vyžaduje chvilku rozmýšlení předem. Když bychom si studenou mísu objednávali v lahůdkářství, bude se nás zkušený pracovník ptát, pro kolik lidí mísa bude, do jaké finanční částky se musí vejít, nabídne možné kombinace surovin. Odpovídat na otázky je snadné. Když ovšem obloženou mísu připravujeme doma, musíme se spolehnout jen sami na sebe. Proto je nejlepší vzít tužku a papír a vše si poznamenat. Za písemnou „přípravu“ se nemusíme stydět. Udělal by si ji i profesionál.

  1. K čemu bude studená mísa sloužit: k večeři, a nebo jen k „pozobávání“ během večírku?
  2. Kolik lidí chceme studenou mísou pohostit?
  3. Co na míse bude a kolik to bude stát?
  4. Musíme všechno koupit, a nebo některé komponenty uděláme doma?
  5. Co dalšího ke studené míse (banketky, slané pečivo, dresinky, studené omáčky)?

2_oblozene_misy_studene_misy_plockova

Když bychom chtěli studenou mísou vyřešit celou večeři, musíme myslet na to, aby hosté neměli hlad. Proto bude muset studená mísa obsahovat i „výživnější“ kousky: řízečky, studenou pečeni, sekanou, paštiku. Případně upravíme studených mís několik – první bude „sytící“, později předložíme čerstvou mísu „jen tak na chuť“.

3_oblozene_misy_studene_misy_plockova

Počet konzumentů je důležitý. Lahůdek na míse musí být takové množství, aby se na každého dostalo. Příklad: Máme-li 10 hostí, nemůžeme dát na mísu jen osm ruských vajíček a spoléhat na to, že „Máňa vejce nejí a Frantovi to je jedno“. Počítáme s tím, že právě dnes budou všichni chtít z naší lákavé mísy ochutnat.

4_oblozene_misy_studene_misy_plockova

Na studené míse nemusí být jen kupované nářezy. Naopak – je to příležitost, kdy lze hostům předložit víc vlastních specialit najednou. Může to být: sýrová roláda, sekaná pečeně, oblíbené malé řízečky, drobné karbanátky, paštiky, pečené maso a podobně.

5_oblozene_misy_studene_misy_plockova

Podobné rozvaze podrobíme i nabídku pečiva. Musíme počítat s tím, že někteří hosté budou chtít k lahůdkám studené kuchyně něco zakousnout: sousto chleba ke slanině, malou banketku k salátu… Koupíme pečivo, a nebo je také vyrobíme doma? Máme všechny potřebné suroviny k pečení?

6_oblozene_misy_studene_misy_plockova

Volba vhodného podnosu

Když máme všechno připravené, nastává ten nejtěžší úkol: studenou mísu esteticky upravit. Nejdřív vybereme vhodný podnos. Měl by být z porcelánu, keramiky, ze skla, nerezu či alpaky. Jedině v prokazatelně „polních“ podmínkách (na cizí chalupě, u grilu) se uchýlíme k jednorázovým servírovacím pomůckám. (Náš tip: Velké oválné a kulaté ploché mísy bývaly součástí klasické sady porcelánového nádobí. Třeba nějaké „zahálejí“ v dědictví po prababičce?)

7_oblozene_misy_studene_misy_plockova

Skládáme studenou mísu

Základen studené mísy bývá nejčastěji majonézový salát. Má víc funkcí: mísu dostatečně vyplní, takže konečná kompozice bude trojrozměrná. Používané suroviny se do salátu dobře zapichují a drží tvar. No a do třetice – salát sám o sobě je pochoutka či příloha. „Myslíme také na to, zda mezi hosty nejsou vegetariáni,“ připomíná Andrea Nováková, která má s přípravou studených mís mnohaletou profesionální zkušenost. „V tom případě nevolíme salát s uzeninou – například vlašský salát nebo pochoutkový salát, ale základ mísy vytvoříme ze salátu bramborového nebo francouzského salátu.“

8_oblozene_misy_studene_misy_plockova

Jaké další zásady doporučuje Andrea dodržovat?

  • 11_oblozene_misy_studene_misy_plockovaMísa musí lahodit oku, proto využíváme efektu různě barevných surovin.
  • Jednotlivé komponenty se musí z mísy snadno odebrat, proto tenké nářezy (salám, šunka, sýr) stáčíme nebo skládáme, silnější plátky prokládáme zeleninou. Host musí mít možnost z mísy odebrat jen to, na co má chuť. A mísa přitom nesmí nijak zásadně utrpět.
  • Listem salátu podkládáme také lahůdky, které mimo chladničku trochu změknou: řezy vaječné, masové či drůbeží tlačenky, paštiky.
  • Vzácnější nebo chuťově velmi výrazné lahůdky nesesypeme na jednu hromadu, ale esteticky rozdělíme do porcí (malé kopečky kaviáru položíme na půlku vajíčka, tresčí játra nebo plátky lososa rozdělíme na listy salátu, korbáček z ovčího sýra rozřežeme na kratší kousky a podobně). Dostane se pak na všechny hosty.
  • Jestliže k nějaké surovině tradičně ladí pochutina, přiložíme ji: k lososu nezapomene na kousek citronu, drobné karbanátky napíchneme na párátko spolu s perlovou cibulkou, plátky mozzarelly prokládáme rajčetem a zdobíme bazalku.
  • Nesmí nám být líto práce. Například i plátek docela běžného sýra vypadá lákavě, když ho stočíme do kornoutku a okraje „smočíme“ v mleté paprice, z pekingského zelí vyřežeme chryzantému… Jednotlivosti se pak projeví v celku.

9_oblozene_misy_studene_misy_plockova

Obložený talíř pro každého hosta

Když plánujeme podat studenou večeři, můžeme každému hostu připravit samostatný talířek. „Střed talíře může například tvořit všeobecně oblíbené ruské vejce – půlka vajíčka položená na dobrém salátu, politá majonézovým přelivem. Vajíčko obložíme úhledně poskládanou šunkou, tenkými plátky salámu, sýra, zeleniny. Velkou společnou mísu pak stačí sestavit z různých druhů zeleniny a vhodného ovoce,“ navrhuje Andrea další možnou variantu studené obložené mísy.

10_oblozene_misy_studene_misy_plockova

Nestačí jen obložená mísa

  • 12_oblozene_misy_studene_misy_plockovaMenší kousky pečiva (nakrájené nebo drobné tvary) úhledně složíme do košíčku nebo misky a překryjeme ubrouskem.
  • K zelenině nabízíme pokud možno doma připravené dresinky.
  • K masům (řezy pečeně, sekaná, karbanátky) si hosté mohou posloužit hořčicí, kečupem, domácí tatarskou omáčkou, případně cibulkou, která je zvlášť uložena v misce s pokličkou.
  • Každý host má svůj talířek a vidličku.
  • U obložené mísy jsou k dispozici společné náčinky, kterými si každý nabírá: minimálně dvě vidličky a lžíce.
  • Host by měl mít možnost odložit ušpiněný talířek a vidličku, ale po chvíli si vzít další čistý. Proto není na škodu mít k ruce nějakého pomocníčka, který oželí část vlastní zábavy ve prospěch komfortu ostatních, aby neměl hostitel „stále ruce ve dřezu“ a mohl se věnovat přátelům.

Obložené mísy připravila Andrea Nováková
Foto k článku: (jez)