Jste zde

Ruský salát. Z červené řepy. Receptura 50159

Středa, 1. Srpen 2018 - 1:53

Ruský salát, receptura 50159. Ruský salát podle původní československé normy obsahuje nakládanou červenou řepu, která ruskému salátu dodává osvěživé a pikantní chuti. Proto se ruský salát může stát příjemnou obměnou běžně připravovaných majonézových salátů.

Použitý šunkový salám potěší ty, kteří v salátu rádi nacházejí kousek „masa“. Protože složkou ruského salátu jsou i brambory a další zelenina, může se ruský salát servírovat i jako studená příloha k méně kořeněným masům – například k drůbeži nebo k rybám. Ruský salát můžeme podávat téměř hned, nepotřebuje dlouhý čas k rozležení.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

  • Šunkový salám 230 g
  • Okurky sterilované 92 g
  • Vařená mrkev 80 g
  • Červená řepa sterilovaná 72
  • Vařené brambory 280 g
  • Cibule 68 g
  • 2 žloutky a 155 g oleje na majonézu
  • Sůl 10 g
  • Ocet 25 g
  • Pepř černý mletý 0,5 g

Komentáře k surovinám

  • Šunkový salám. Výběru šunkového salámu do ruského salátu musíme věnovat pozornost. Nejen, že by měl salám obsahovat co nejvyšší procento masa, záleží i na jeho chuti. Současné šunkové salámy jsou dost často „flaksovité“, příliš slané, příliš kořeněné muškátovým květem nebo čpící kouřem po tak zvaném „zauzení“. Protože salámu potřebujeme jen 230 gramů na výsledné kilo salátu, je skutečně lepší pár korun připlatit za „výběrovou“ kvalitu. Ostatně další ingredience jsou velmi levné.
  • Červená řepa. Můžeme použít doma zavařenou, ale i koupená červená řepa od českého výrobce má dobrou kvalitu. Nálev na červenou řepu se tradičně kořenífenyklem. Ten v salátu zanechá vzdálenou stopu chuti, která se podílí na pikantnosti. Jen je třeba ze slité řepy vybrat případná semínka fenyklu, když by se dostala do salátu, jsou při náhodném skousnutí až příliš aromatická.
  • Majonéza. Před výrobou majonézy necháme vajíčka i olej odstát mimo chladničku, aby se obě suroviny zahřály na stejnou pokojovou teplotu. Oddělíme žloutky (bílky použijeme v jiném pokrmu) a dáme je do šlehací nádoby. Ideálně ručním elektrickým šlehačem je asi půl minuty šleháme a pak po kapkách přiléváme olej.Když hmota začne tuhnout, můžeme proud zvýšit. Jestliže nemáme správný odhad na množství oleje, je praktické si potřebné množství odlít do měrky. Příprava domácí majonézy je snadná a rychlá. Výsledný produkt je nejen levnější, ale také prost všech emulgátů a syntetických dochucovadel, která jsou ve všech koupených majonézách.
  • Brambory. Brambory na salát uvaříme ve slupce a necháme je dokonale zchladnout, čímž i ztuhnou – ideální jsou uvařené den předem. Nejvhodnější jsou salátové brambory – varný typ A.
1

Všechny suroviny nakrájíme na nudličky nebo kostičky, cibuli na velmi drobno. Přidáme majonézu, sůl a pepř, lehce promícháme.

2

Salát nepotřebuje rozležení, stačí případně jen nechat ho krátkou chvíli v lednici vychladnout. Použitá červená řepa a okurky jsou výrazné, a tak je původní chuť brambor a vařené mrkve „na patře“ příjemná. Při delším uležení se také mohou brambory zabarvit řepou, takže je salát méně pestrý na pohled.

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: pomazanky-recepty.cz | Zobrazit autorská práva Text a foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...

Nejnovější články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...