Jste zde

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Středa, 1. Srpen 2018 - 10:28

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. Celerová pomazánka má základ z celeru syrového. Salát i pomazánka pro svou jednoduchou skladbu odpovídají současným stravovacím trendům, ale rovněž dávají velký prostor pro různé využití při konečné úpravě jídel. Oba recepty nabízejí cestu, jak zpopularizovat celer i u lidí, kteří této velmi zdravé zelenině příliš nefandí.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

Suroviny na jeden kilogram salátu:

  • 650 g očištěného celeru (to je jedna bulva větší než na snímku, ten je pro orientační přehled)
  • 250 g majonézy
  • 85 g cibule (to je jedna menší)
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 50 g octa

Celer: Zdravý, chutný, celoročně dostupný

[img:1right]Bulvový celer se správně botanicky nazývá miřík celer (Apium graveolens). Spolu s mrkví a petrželí tvoří nenápadný základ české kuchyně – polévky a typické české omáčky nebo studené saláty by bez celeru neměly tu správnou chuť.

Jako hlavní suroviny se celeru moc nevyužívá, a přitom jsou mnohdy na vině jen předsudky nebo špatný příklad v rodině. Celer činí stravu přirozeně pestrou.

Celerová bulva má vysoký obsah vápníku a vitaminů řady B, které se tepelnou úpravou neničí. Dále obsahuje kyselinu listovou, draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo a zdraví prospívající aminokyseliny.

Jiná přednost celeru spočívá v jeho celoroční dostupnosti a nízké ceně. Celerová bulva je poměrně trvanlivá, a tak ji nemusíme spotřebovat bezprostředně po nákupu – a ani ne celou, stačí jen odkrajovat potřebný kousek.

Na celerový salát i celerovou pomazánku budeme potřebovat bulvu celou. A víc už skoro nic.

1

Celerový salát z vařeného celeru

Celer očistíme, nakrájíme na menší velmi tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka.

Do menšího množství vody dáme ocet a sůl, přivedeme k varu. Pak vložíme nakrájený celer. Je dobré mít připravenu vroucí vodu (třeba v rychlovarné konvici), abychom ji doplnili tak, aby celer ponořený. Asi pět minut vaříme, aby byl celer měkký, ale ne rozvařený. Pak přisypeme nakrájenou cibuli, krátce povaříme. Zeleninu scedíme, ale tekutinu zachytíme. V sítu necháme vystydnout. Do chladné zeleniny vmícháme majonézu a cukr. Ochutnáme, případně dochutíme solí, octem, cukrem nebo malým množství láku z vaření. Dáme do chladničky několik hodin rozležet.

Použití celerového salátu

  • Salát můžeme konzumovat samotný jako přesnídávku, svačinu nebo večeři. Výtečně k němu chutná tmavý žitný nebo moskevský chléb, ale je možno k němu přikusovat cokoliv.
  • Celerový salát ale také můžeme podávat jako přílohu k málo tučným masům: vařenému hovězímu, k vařenému nebo grilovanému kuřeti nebo k masům připravovaným na venkovních grilech.
  • Celerový salát jako přílohu uvítají i lidé, kteří se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají nebo musejí vyhýbat sacharidům.
2

Celerová pomazánka

Recept na celerovou pomazánku je „domácí“. Svého času se této pomazánce říkalo „falešná humrová“, ale kdo kdy humra jedl, musí se tomu označení usmát. Jediný společný bod je pouze majonéza, kterou se spojuje jak tradiční humří salát (koktail), tak i celerová pomazánka.

Větší celerovou bulvu o váze asi 800 g okrájíme a zbavíme kořínků, čímž získáme asi 650 g čistého celeru. Nastrouháme na struhadle s jemnými očky. Zakapeme šťávou z poloviny citronu. Tím jednak dodáme potřebné chuti, ale také zamezíme zhnědnutí celeru. Přidáme malou lžičku soli, lžičku cukru a 250 g majonézy. Zamícháme, ochutnáme, případně přidáme ještě trochu soli, cukru nebo šťávy. Chuť by měla být vyvážená, lehce sladkokyselá. A je hotovo. Nic víc nepřidáváme. Podáváme hned po přípravě.

  • Pomazánka ze syrového celeru vyhovuje těm, kteří nechtějí v kuchyni trávit moc času, ale mají zájem o zdravá a chutná jídla. Právě tento velice jednoduchý, ale chuťově opravdu výtečný produkt může pomoci zlomit odpor strávníků vůči celeru. Doba přípravy je krátká, výrobní náklady nízké (obzvlášť, když majonézu zhotovíme sami).

Použití celerové pomazánky

Celerová pomazánka je lehká, svěží, atraktivní. Můžeme ji podávat samotnou – s pečivem nebo namazanou na řezech pečiva. Ale celerová pomazánka svou nerafinovanou chutí přímo svádí k dalšímu uplatnění ve studené kuchyni. Díky celerové pomazánce nenásilným způsobem zvýšíme konzumaci čerstvé zeleniny, a to i po přídavku dalších stradičních lahůdkářských surovin.

3

Kornoutky s celerovou pomazánkou

Kvalitní uzeninu (debrecínku, uzené maso, šunku z masa, studený rostbíf) si necháme nařezat na velmi tenké plátky. Na každý plátek položíme celerovou pomazánku – tolik, abychom mohli maso zabalit do kornoutku (množství vyzkoušíme na prvním pokusném kuse). Stočíme do kornoutku, který ve spodní části převážeme snítkou pažitky.Dáme vychladit.

  • Kornoutky se hodí jako sváteční předkrm nebo jako odlehčené studené pohoštění.
4

Obložený chleba s celerovou pomazánkou

Na krajíčky chleba nebo plátky tmavého chleba naneseme v trochu vyšší vrstvě pomazánku. Tenký plátek dobrého masa (debrecínka, uzené, kvalitní šunka, rostbíf) nakrojíme a ozdobně přeložíme. Doplníme pikantní zeleninou. Velmi dobře se hodí různé zeleninové směsi.

  • Obložené chleby můžeme podávat ke studené večeři. Protože je spotřeba uzeniny velmi malá, vyhovují obložené chleby zásadám pestré stravy s převahou zeleniny, ale i rodinnému rozpočtu, a to i přesto, že na mase nebudeme „škudlit“. Kvalita masa převýší kvantitu.
5

Vegetariánské chleby se sýrem

Celerová pomazánka velmi dobře ladí i se sýry. Proto můžeme k večeři připravit bezmasé obložené chleby. Pomazánku naneseme na chleba. Velmi chutné při této úpravě jsou tmavé typy nebo tmavé typy s různými semínky (slunečnice, dýně, obilky a podobně). Na pomazánku položíme plátek sýra nebo plátky dvou druhů sýrů. Okraje sýra můžeme předem „smočit“ v paprice. Dozdobíme kapií a petrželkou nebo pažitkou.

  • Chleba s celerovou pomazánkou a se sýrem je chutnou, lehkou a velmi zdravou večeří.
6

Květinové chlebíčky s celerovou pomazánkou

Zejména pro dětskou, dívčí nebo dámskou „sešlost“ či oslavu se hodí veselé a velmi zdravé obložené chlebíčky s celerovou pomazánkou a jedlými kvítky. Můžou se stát dobrým příkladem, jak vytlačit ze stolů obligátní brambůrky, chipsy, buráky a jiné překořeněné a přesolené pochutiny. Další výhodou je, že při velice nízkých nákladechnakrmíme celou „rotu“ malých hostí. Domácí děti (slečny) budou pyšné na originální pohoštění, které je jejich hostům předloženo, a samy si také rády dají. Dámský kroužek kromě nápaditosti ocení i nižší energetickou hodnotu.

Na krajíčky bílé veky naneseme ve středně silné vrstvě celerovou pomazánku. Povrch dozdobíme drobnou nakládanou zeleninou (hodí se zejména sladkokyselá mrkev), úbory sedmikrásky a lístečky zelených bylinek (na snímku je pomerančová máta, ale hodí se i bazalka, petrželka, pažitka). Sedmikráska má pikantní chuť a jako jedlý květ se tradičně používá. Kvete celoročně (najdeme ji i v zimě, když není sníh).

Leaderboard
Medium rectangle

Upozornění

Muži tuto kreativní květinovou úpravu zřejmě neocení.

Autor: pomazanky-recepty.cz | Zobrazit autorská práva Foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...

ČSN: Salát z rybího filé s majonézou a salát z tresky

Saláty z rybího filé, receptury 50415 a 50416. Na oba saláty podle receptur československých norem je jako základní surovina použito mražené rybí filé z tresky. Dalším společným rysem je snadná příprava a jen malé množství doplňujících surovin, a to co se druhů i gramáže týká. Proto je uvádíme...

Nejnovější články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...

ČSN: Salát z rybího filé s majonézou a salát z tresky

Saláty z rybího filé, receptury 50415 a 50416. Na oba saláty podle receptur československých norem je jako základní surovina použito mražené rybí filé z tresky. Dalším společným rysem je snadná příprava a jen malé množství doplňujících surovin, a to co se druhů i gramáže týká. Proto je uvádíme...