Jste zde

Švédská pomazánka, zdravá delikatesa pro pravé labužníky

Středa, 1. Srpen 2018 - 2:25

Švédská pomazánka, receptura ČSN 50439. Švédská pomazánka se připravuje z tvarohu, másla a tresčích jater, která jí dodávají delikátní jemné chuti. Švédskou pomazánku můžeme podávat při běžném stolování – například k večeři. Ale větší uplatnění najde švédská pomazánka v lahůdkové studené kuchyni. Můžeme ji použít na přípravu jedno druhových obložených chlebíčků, miňonek a kanapek. Velmi dobře poslouží jako náplň paštiček, nebo na plnění zeleniny či vhodného ovoce. Švédská pomazánka je zdravá a vhodná i pro děti a těhotné ženy.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

Suroviny uvedené v ČSN 50439 pro studenou kuchyni jsou sestaveny pro výsledných deset kilogramů produktu. Protože se tresčí játra coby nejdůležitější složka pomazánky prodávají nejčastěji v balení po 115 gramech (včetně oleje), rozpočítali jsme suroviny v poměru na jednu krabičku tresčích jater (na konci článku).

Tresčí játra pro zdraví

Tresčí játra patří mezi pochoutky. Jsou sice poměrně tučná, ale na druhou stranu jich nesníme najednou velké množství – jednak jsou sytá, jednak „mlsnému (labužníkovi) stačí jen se oblíznut“.

Tresčí játra jsou nejen delikátní, ale také zdravá.

  1. Obsahují vitamin A (zlepšuje vidění, příznivě působí na stav pokožky, harmonizuje činnost pohlavních žláz).
  2. Dále mají tresčí játra vysoký obsah vitaminu D (důležitý v měsících s malým slunečním svitem, zabraňuje desktruktivním procesům v kostech, zejména u dětí a starších lidí).
  3. Trojici prospěšných látek doplňují omega-3 nenasycené mastné kyseliny (potřebné v těhotenství, pozitivní vliv na srdce, cévy, funkce mozku, podporují obranyschopnost organismu, snižují nebezpečí rozvoje astmatu a atopického ekzému u dětí).
1

Nejdřív dobře vyšleháme máslo, až do konzistence pěny. Tento krok je důležitý u každé pomazánky s máslem, jinak bude pomazánka těžká (a bude jí objemově méně, než při vyšlehaném máslu).

2

Do másla zašleháme tvaroh. V původní receptuře je předepsáno tvaroh nejdřív prolisovat. To se ale týká poctivého tvarohu, který je hrudkovitý. Tvarohy dnes běžně prodávané není třeba lisovat. Ale ani ředit mlékem, což je také v původní receptuře uvedeno. Máme-li farmářský tvaroh, přidáme i mléko.

3

Do vyšlehaného tvarohu zašleháme celý obsah krabičky tresčích jater i s olejem, přidáme sůl, worcester, petrželku a jemně posekanou okurku. Vyšleháme do lehké pěny.

4

Nadrobno nakrájíme cibuli (asi půlka menší) a bez použití šlehače ji ručně vmícháme do pomazánky.

Švédská pomazánka ve studené kuchyni

Švédskou pomazánku lze předložit k večeři, dobře chutná s jakýmkoliv pečivem a čerstvou i nakládanou zeleninou.Protože však švédská pomazánka patří spíš k lahůdkovým výrobkům, má své místo ve studené kuchyni.

  • Můžeme ji nanášet na krajíčky bílé veky a přizdobit zeleninou (naťová cibulka, paprika čerstvá nebo nakládaná, rajče, avokádo).
  • Podobně lze natírat řezy chleba, bagetky nebo rohlíku na malé chuťovky – přízdoba stejná.
  • Dětem pro radost můžeme z chleba nebo z toustového chleba vykrájet kanapky v podobě rybiček (odkrojky usušíme a využijeme jinak – viz Jak zpracovat starý chleba).
  • Švédskou pomazánkou můžeme plnit ozdobně překrojené půlky rajčat, paprik, okapaných kompotovaných broskví nebo soudečky z čerstvé okurky. K tomu podáváme třeba domácí houstičky či banketky.
  • Švédská pomazánka je rovněž vynikající náplní pro paštičky z listového nebo tvarohového těsta.
Leaderboard
Medium rectangle

Tipy

Aby byla zachována vyvážená, lehká a svěží chuť, dodržíme gramáž surovin a nepřidáváme do švédské pomazánky žádné další ingredience nebo koření. I kdyby se nám zdálo, že je tam například málo cibule, podáme ji jemně nakrájenou zvlášť.

Upozornění

Než se vydáme na nákup tresčích jater V posledních letech se opakovaně objevily potvrzené informace o nevhodnosti konzumace tresčích jater pocházejících z ryb žijících v Baltském moři. Protože distributoři musejí na obalu uvádět původ lovených ryb, je proto vhodné vybírat si játra z tresek z jiných moří. Na trhu jsou běžně k mání a nejsou dražší než ty baltské. Na internetu jsou rovněž k dohledání testy spolehlivých institucí, kde jsou přímo uvedeny vhodné i nedoporučené značky.

Autor: pomazanky-recepty.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...

Nejnovější články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...