Liptovská pomazánka a liptovský chlebíček podle bývalé ČSN
Liptovská pomazánka, ČSN 50514 a liptovské chlebíčky, ČSN 51002. Na liptovskou pomazánku je jako základní surovina použit tvaroh, i když je její název pro někoho trochu zavádějící a vzbuzuje představy brynzy.
Ovšem jak říká klasik: „Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.“
Protože, jak zase říkávali kuchařští mistři učedníkům: „Norma je norma, a tu neokecáš“.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Není pravda, že za socialismu nebyla brynza běžně k mání v potřebném množství - normálně jsem ji kupoval váženou v mléčných lahůdkách...
Další zajímavé články
Pomazánka Palivec podle ČSN. Pomazánka s tajemstvím
Pomazánka Palivec, receptura ČSN 50611. Pomazánka Palivec podle někdejší československé státní normy (ČSN) se připravuje z tvarohu, který je…
Jak připravit pomazánku z tvarohu nasladko | zdravé recepty
Jak připravit pomazánku z tvarohu nasladko | zdravé recepty. Měkký tvaroh má v kuchyni velké uplatnění. Snadno se z něj připraví různé moučníky, sladk…
Jak udělat šunkovou pomazánku pokaždé jinak | recepty
Jak udělat šunkovou pomazánku pokaždé jinak | recepty. Pomazánky se obvykle připravují jako studené pohoštění na jednohubky, chlebíčky nebo na svačinu…
Jemná pomazánka z kuřecího masa. I pro děti a „dietáře“
Pomazánka z kuřecího masa má velmi jemnou strukturu a i chuť. Lze ji proto podávat i dětem nebo lidem s některými typy diet, zejména při nemocech zaží…
Jednoduché pomazánky z tvarohu – 12 variant | rychlé recepty
Recepty na pomazánky z tvarohu, které jsme pro vás sepsali do jednoho článku, jsou z publikace staré téměř 65 let. Dříve lidé jedli skromněji a tak tv…
Není pravda, že liptovská pomazánka je z tvarohu a nikoliv z brynzy. Že ČSN obsahovala něco jiného, není ničím jiným než tím, že za socialismu nebyla brynza běžně k mání v potřebném množství, tedy receptura použila jako náhražku tvaroh. Ovšem originální liptovská pomazánka jako tradiční krajová specialita se vyrábí z brynzy, másla, cibule, mleté sladké papriky a kmínu.
Tvrdit o tvarohové náhražce, že to je pravá liptovská pomazánka, je asi stejné, jako prohlašovat za autentický rakouský Liptauer, jenž v prapůvodním základu také měl brynzu a dnes se do něj dávají ančovičky...