Jste zde

Jemná pomazánka z kuřecího masa. I pro děti a „dietáře“

Středa, 1. Srpen 2018 - 2:22

Pomazánka z kuřecího masa má velmi jemnou strukturu a i chuť. Lze ji proto podávat i dětem nebo lidem s některými typy diet, zejména při nemocech zažívacího traktu. Pomazánku z kuřecího masa využijeme na večeři nebo i na přípravu jednoduchých domácích obložených chlebíčků. Ale rovněž ji můžeme mít v lednici připravenou na svačinu pro vyhládlé školáky, či pro případ „náhlé chuti“ mezi jídly – vydrží pár dní, aniž by se zkazila. Kuřecí pomazánka je levná a dobře doplní spektrum doma připravovaných pomazánek.

1

Kuřecí pomazánka: Jen maso a máslo

Nejjemnější a pro zažívání nejstravitelnější je kuřecí maso vařené. Na pomázánku můžeme využít jedno „liché“ stehno či kuřecí skelety (vývar použijeme na polévku). Právě tak ale lze zpracovat zbylé kuřecí maso dušené, pečené nebo grilované.

Kromě kuřecího masa použijeme na pomazánku už jenom máslo a pochutiny na dochucení, případně malé množství vařené polévkové zeleniny.

Aby měla kuřecí pomazánka svou typickou chuť, nebudeme do ní přidávat žádné jiné suroviny.

2

Kuřecí pomazánka se sardelí

(náš tip)

  • Uvařené kuřecí maso i s kůžemi (asi 200 g) jemně rozmixujeme na hladkou kaši.
  • Vyšleháme 100 gramů másla nebo rostlinného másla určeného k přímé konzumaci (ne na pečení).
  • Zašleháme rozmixované maso, plnou lžičku sardelové pasty, půl lžičky plnotučné hořčice a na špičku nože mletého pepře.
  • Znovu šleháme do pěny.
  • Ochutnáme, je-li potřeba, přidáme trochu soli (ale sardelka je dost slaná).

K pomazánce se sardelkou se dobře hodí cibulka, ale podáváme ji zvlášť nebo jí sypeme namazané chleby (chlebíčky), aby pomazánka nehořkla a při delším skladování se nekazila. Pochutinou, která se tradičně druží k sardelím, jsou trochu opomíjené kapary.

3

Kuřecí pomazánka bez histaminu

I když je sardelová pasta vynikající dochucovadlo (jen se na ni v současné době trochu zapomíná), nedělá dobře lidem s histaminovou intolerancí. Ale na druhou stranu – čerstvá pomazánka z vařeného kuřecího masa je při této potravinové alergii vhodná.

  • Pomazánku pro lidi alergické na histamin připravíme stejně, jen pro dochucení nepoužijeme sardelku, ale sůl, trochu pepře a dva tři jemně rozdrcené stroužky česneku.
  • Alergici by i tuto pomazánku měli jíst jen čerstvou.
4

Dětská a dietní kuřecí pomazánka

Na pomazánku pro děti nebo pro lidi se zažívacími potížemi, nemocemi žaludku, cukrovkou či jinými nemocemi kdy je doporučována „šetrná“ a odlehčená strava, připravíme kuřecí pomazánku s přídavkem vařené zeleniny.

  • Asi 200 g vařeného kuřecí masa jemně rozmixuje,
  • přidáme asi 100 g vařené kořenové zeleniny (mrkev – celer, mrkev – petržel) a společně s masem dál mixujeme.
  • Přidáme 50 až 80 g pravého másla a vyšleháme.
  • Pro malé děti a nemocné se zažívacími potížemi dochutíme jen solí,
  • diabetikům můžeme pomazánku zostřit mletým pepřem a malou špetičkou mletého nového koření.
  • Mažeme na chlebíčky, můžeme doplnit kouskem vařeného vajíčka a zeleninou.
  • V sezoně chlebíčky sypeme jemně sekanou petrželkou.

Sardele a sardelová pasta

(gastro okénko)

Ve staré české kuchyni (a ještě do 50. let 20. století) se jako dochucovadla často používaly sardele (sardel obecná). Pak z trhu zmizely, ale plně je nahradila sardelová pasta. Rozetřených sardelí se používalo v teplé i studené kuchyni. My známe sardele nejčastěji v podobě tak zvaných sardelových oček (s přídavkem kapar). Se zahraniční kuchyní (zejména italskou) se k nám sardele navrátily pod označením ančovičky. Sardele mají ostrou chuť. A nejsou to sardinky.

Autor: pomazanky-recepty.cz | Zobrazit autorská práva Text a foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...

Nejnovější články

Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v...

Nejchutnější je májová: Tipy na jednoduché pomazánky z brynzy

Nejlepší je slovenská a májová. Ano, bude řeč o brynze. Brynza, měkký sýr ostřejší chuti, je jedním ze slovenských atributů. Od roku 2008 je slovenská brynza zapsána do registru chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Na brynzedoslova stojí slovenské národní jídlo – halušky s brynzou. Brynza...

Celerový salát, celerová pomazánka a tipy na jejich využití

Celerový salát a celerová pomazánka. Dva recepty, které mají kromě základní suroviny ještě jedno společné – minimum dalších jiných přísad. Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, figuruje pod číslem 50150 někdejší státní normy. Připravuje se z celeru vařeného. ...

Kaviár: Čtyři způsoby přípravy kaviáru s vejci

Variace na téma kaviár a vejce podle někdejších ČSN. Vejce s kaviárem na aspiku, nebo kaviár a vejce pro změnuv aspiku. Ruské vejce s kaviárem. A nakonec sice skromná, ale velmi populární plněná vejce s kaviárem.

Utopence zavařené do sklenic

Utopence zavařené do sklenic mají několik výhod. Jsou ke konzumaci připraveny ve velmi krátkém čase, prakticky okamžitě po vychladnutí. Tím je vyřešen problém, když se na poslední chvíli rozhodneme připravit utopence na domácí oslavu. Nebo zapomeneme. Další výhoda: můžeme je bezpečně převážet bez...