Jak z Lučiny připravit mrkvovou pomazánku se sušeným ovocem a ořechy
Jak z Lučiny připravit mrkvovou pomazánku se sušeným ovocem a ořechy. Mrkev je vzhledem ke své příjemné nasládlosti jako stvořená pro přípravu sladkých koláčů a dortů. Ale sluší jí to nejen v nich. Zkuste její sladkou chuť podpořit sušeným ovocem s jemnými kešu oříšky a vše spojit krémovým žervé do pomazánky. A to pomazánky netypické, ale výtečné.
Co je potřeba
- 200 g Lučiny (lze i jiného krémového sýru tohoto druhu – Gervais, Philadelphia)
- 1 velká mrkev
- hrst kešu oříšků
- hrst oblíbeného sušeného ovoce
(do receptu jsem zvolila mix více druhů od sladších až po výraznější: 2 fíky, 3 švestky, trochu brusinek)
- 1 lžíce jablečného džusu či moštu
- střik citronové šťávy
Na závěr vmíchejte žervé.
Hotovou pomazánku nechejte alespoň hodinu proležet v lednici, aby ovoce hezky nasáklo a ořechy lehce změkly. Poté mažte na plátek tmavého chleba či nasucho opečeného toastu a ozdobte například oříšky, zelenou bylinkou nebo využijte již tak netradičního pojetí samotné pomazánky a ozdobte ji plátkem jablka.
Tipy
Pomazánku úžasně propojí i krémová ricotta, která ji dodá o trochu jemnější a smetanovější nádech.
Pro osvěžení chuti vřele doporučuji přidat pár najemno nasekaných lístků čerstvé meduňky.
Diskuze k článku