Jak udělat pomazánku z čočky a červené řepy | nejlepší recept
Impozantní spojení nasládlé červené řepy s delikátní černou čočkou propůjčí této luštěninové pomazánce šťavnatost a nepřekonatelnou chuť. Zvláště pak v souhře s čerstvým smetanovým sýrem a ostrým česnekem, tolik nezbytným ke zvýraznění všech luštěninových pomazánek. Nezvyklá kombinace, ale nejlepší recept na pomazánku z řepy.
Co je potřeba
- 150 g uvařené černé čočky (odpovídá 60 g černé čočky v suchém stavu)
- 200 g uvařené či upečené červené řepy (lze využít i vakuované předvařené červené řepy dostupné v obchodech)
- 1–2 stroužky česneku
- 100 g čerstvého smetanového sýru
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Předem uvařenou černou čočku rozmixujte spolu s malými kousky předem uvařené červené řepy v hladkou pastu a připravte tím základ této luštěninové pomazánky, které právě červená řepa dodá patřičnou šťavnatost.
Nakonec směs promíchejte s čerstvým smetanovým sýrem a luštěninové pomazánce tím dodejte na lahodnosti, jemnosti.
Takto připravenou a příjemně šťavnatou luštěninovou pomazánku nechejte před servírováním proležet a vychladit v lednici. Poté podávejte na oblíbeném pečivu, nejlépe však bílém, s nímž je temně vínová luštěninová pomazánka z červené řepy a černé čočky v úžasném barevném kontrastu. Na ozdobu je pak delikátní řízná zelená cibulka.
Tipy
- Této šťavnaté luštěninové pomazánce jen prospěje trocha najemno nastrouhaného balkánského sýra, který se jak s nasládlou červenou řepou, tak s jemnou a lehce oříškovou chutí černé čočky opravdu báječně doplňuje.
Diskuze k článku