Jak připravit pomazánku z hub | recept
Jak připravit pomazánku z hub | recept. Není asi nic příjemnějšího než procházka v lese s bonusem v podobě plného košíku hub. A člověk hned přemýšlí, jak je zpracuje...řízky, guláš, něco na sušení, něco zamrazit, naložit... a co zkusit něco nového v podobě pomazánky? Využití hub v kuchyni je všestranné. Prospívají i našemu zdraví. Je v nich obsaženo velké množství bílkovin, aminokyselin, v malém množství i minerální látky draslík, vápník, železo, fosfor. Houby v přiměřených dávkách podporují trávení. Pokrmům z nich by se měli vyvarovat lidé s chorobami ledvin a trávicího ústrojí. Obsahují totiž močovinu a při větší konzumaci zatěžují i zdravého člověka.
Co je potřeba
Rozpis surovin je uvedený v jednotlivých bodech.
Žampionová pomazánka
250 g čerstvých žampionů, 100 g nivy, 1 cibule, sladkokyselá okurka, 50 g másla, 20 g plnotučné hořčice, sůl
Houby nakrájíme na větší kousky a podusíme. Necháme vychladnout, nasekáme najemno, přidáme nastrouhaný sýr, jemně nakrájenou okurku a cibuli. Přimícháme máslo a hořčici.
Houbová pomazánka
200 g čerstvých hub, 2 lžíce oleje, 150 g másla, 1 menší cibule, sůl
Nakrájené houby podusíme na oleji doměkka, necháme vychladnout a potom nasekáme nadrobno. Máslo smícháme s nakrájenou cibulí, přidáme houby a dochutíme podle vlastního uvážení.
Pomazánka z lišek
300 g lišek, 50 g anglické slaniny, 1 ks šalotky, stroužek česneku, 150 g smetanového sýra, čerstvý kopr, sůl, pepř
Slaninu a šalotku nakrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi bez tuku. Přidáme očištěné lišky, osolíme, opepříme a pomalu restujeme přibližně 20 minut, necháme úplně vypařit vodu. Po vychladnutí smícháme se sýrem a dochutíme česnekem, koprem, solí a pepřem.
Houbová pomazánka se sýrem
200 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 kusy smetanového sýra, 2 lžíce oleje nebo sádla, sůl, pepř, drcený kmín
Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na oleji. Přidejte sůl, pepř, kmín a podlijte trochou vody. Poduste doměkka. Rozmíchejte se sýrem a ještě teplé namažte na topinky.
Diskuze k článku