Jak připravit delikátní játrovou pomazánku s červeným vínem | recept
Jak připravit delikátní játrovou pomazánku s červeným vínem | recept. Výrazná vepřová játra jsou díky své intenzitě jedinečným základem nejen pro paštiky, ale i pro pomazánky. Jako například u této, v níž je jejich specifická chuť obohacena o jemný kečup a rajčatový protlak, jež se spolu s červeným vínem, česnekem a aromatickým kořením zaslouží o nevšední, překvapivě šťavnatou a příjemně lehkou pomazánku.
Co je potřeba
- 350–400 g vařených, pečených či grilovaných vepřových jater
- 1 velká cibule
- 200 g rajčatového protlaku
- 2–3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce suchého červeného vína
- 3 lžíce kečupu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sušené petržele
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného libečku
- sůl a pepř dle chuti
Nakonec pomazánku okořeňte petrželí, oreganem i libečkem a dle chuti osolte a opepřete. Zároveň přidejte i kečup se sójovou omáčkou.
Takto připravenou pomazánku nechejte v lednici alespoň ½ dne uležet, nejlépe však do druhého dne a následně podávejte s čerstvým či rozpečeným pečivem, anebo si k ní dopřejte poctivou, česnekem potřenou topinku, s níž je pomazánka opravdu delikatesní.
Tipy
- Pro jemnější a krémovější pomazánku použijte k její přípravě kuřecí játra, přičemž výslednou chuť můžete ještě na úplný závěr zjemnit 2–3 lžícemi rajčatové passaty, která současně pomazánku i lehce naředí a zvláční.
- Naopak zvýraznit a zostřit lze pomazánku přidáním ostrého kečupu, tabasca či trošky čili koření.
Diskuze k článku