Jak připravit lehký salát z nových brambor se zeleninou a sýrem
Tradiční bramborový salát s majonézou bohužel nepatří mezi dietní pokrmy. Lehký salát z nových brambor se zeleninou a sýrem může posloužit jako jeho velmi chutná a zdravá alternativa, kterou využijete nejen jako přílohu k masu. Může se jíst i samotný, hodí se však také ke grilovaným pokrmům, což jistě oceníte během teplého období roku.
Co je potřeba
- asi 750 g nových brambor
- 1 malá cibule nebo 2 jarní cibulky
- 1 červená či žlutá paprika
- 1 mrkev
- 1/4 salátové okurky
- 150 g balkánského sýra
Na zálivku si připravíme:
- 2 lžíce jablečného či vinného octa
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 4 lžíce olivového či jiného za studena lisovaného oleje
- sůl, pepř, nasekaná čerstvá bazalka, pažitka či petrželka
Krok 1
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Pokud máme domácí či BIO brambory, stačí je předem důkladně omýt a vykartáčovat a po uvaření je nemusíme loupat. Jinak brambory oloupeme a nakrájíme na kousky či plátky.
Krok 2
Kousky brambor nasypeme do mísy, osolíme je a přidáme na malé kousky pokrájenou papriku a salátovou okurku, nahrubo nastrouhanou syrovou mrkev a na kolečka nakrájenou cibuli či jarní cibulku. Naposledy vmícháme na kousky nakrájený balkánský sýr.
Krok 3
Zeleninu a sýr důkladně promícháme se zálivkou, kterou připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí.
Krok 4
Lehký bramborový salát můžeme ihned podávat nebo jej nejprve nechat chvíli odležet v lednici. Hodí se k masu, zeleninovým karbanátkům a mnoha dalším pokrmům.
Zeleninu v receptu můžete obměňovat dle sezóny – skvěle se hodí ředkvičky, řapíkatý celer, pórek. Salát výborně dochutí také černé olivy.
Do salátu je možné přidat také natvrdo uvařená vejce a kyselou okurku jako do klasického bramborového salátu.
Místo octa zkuste použít citronovou šťávu.