Jak na netradiční exotickou mrkvovou pomazánku
Na pohled tradiční, ovšem v chuti netradiční. Lehký nádech exotiky v mrkvové pomazánce překvapí, současně však zaujme a osloví. Nasládlá chuť šťavnaté mrkve je v kontextu ostrého zázvoru a intenzivní sezamové pasty překvapivou dávkou exotiky, která tradiční mrkvovou pomazánku povznese na netradiční. Zaujme rovněž i tím, že místo obvyklé majonézy je k propojení použita alternativa z kešu ořechů.
Co je potřeba
- 2 větší mrkve
- 1–2 stroužky česneku
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 2 lžíce sezamové pasty Tahina
- šťáva z poloviny limetky
- 1 hrst čerstvých zelených bylinek (petrželka, koriandr…)
- 100 g kešu oříšků + voda k jejich namočení
Krok 1
Propojení pomazánky netradičními kešu oříšky namísto tradiční majonézy vyžaduje i netradiční postup přípravy. Na rozdíl od majonézy přidávané do pomazánek v závěru přípravy, je nutné kešu oříškům věnovat pozornost již na začátku. K následnému rozmixování do jemné pasty je zapotřebí jejich naložení do vody, a to nejméně na 4 hodiny. Po uvedené době kešu oříšky slijte, nechejte okapat a přesypte do mixéru.
Z kešu oříšků si můžete připravit i chutnou veganskou náhradu sýru, ocení ho i ti, co se musejí vyhýbat živočišnému mléku. Recept se objeví po kliknutí sem.
Krok 2
Do mixéru k nim přidejte nahrubo nastrouhané a očištěné mrkve, nastrouhaný čerstvý zázvor i posekaný česnek a současně vše ochuťte sezamovou pastou a limetkovou šťávou. Následně rozmixujte na hladkou pastu.
Máte-li opravdu výkonný mixér zeleninu stačí pouze nakrájet.
Krok 3
Na závěr mrkvovou pomazánku obohaťte o nasekané čerstvé bylinky ( koriandr výrazně umocní netradiční exotický tón pomazánky).
Mrkvovou pomazánku nechejte před podáváním nejlépe pár hodin proležet v lednici, aby se propojily všechny její chutě.
Zdravá, lehce stravitelná celerovo-mrkvová pomazánka
Mrkvová pomazánka s pomazánkovým máslem, podle receptu ze školy
Jak na teplý mrkvový salát protknutý Orientem – recept s vařenou mrkví.
Jak namíchat saláty s mrkví – 7 receptů z mrkve.
- Pro ty, kteří ocení jemnější a méně exotické a intenzivní chutě, jsou skvělým tipem jablka. Sladké, nahrubo nastrouhané jablko přidané k mrkvi stáhne výraznost česneku a zázvoru a podpoří tak jemnost pomazánky. V případě výrazně šťavnatého jablka doporučuji po nastrouhání jeho jemné vymačkání, aby šťáva z něj mrkvovou pomazánku výrazně nenaředila.