Jak udělat pomazánku s olomouckými tvarůžky |4 recepty
Olomoucké tvarůžky (syrečky) patří mezi zrající měkké sýry. Nejstarší zmínky o jejich výrobě se objevují už v 16. století. Vyráběly se podomácku v mnoha moravských obcích a protože se prodávaly na trzích v Olomouci, začalo se jim říkat podle tohoto města. Tvarůžky se vyrábějí tradičním způsobem z nesířeného tvarohu a soli, neobsahují žádné přídavné látky ani konzervanty. Mají velmi nízký obsah tuku, nejvýše 0,6 % a splňují požadavky racionální výživy. Tvarůžky se vyznačují charakteristickou silnou vůní, a proto je někdo kvůli ní „nemusí“. Pro příznivce tradiční speciality máme několik zajímavých receptů.
Co budete potřebovat:
- 100 g másla
- 2 balíčky tvarůžků
- 3 lžíce smetany
- 1 cibule
- 2 červené papriky
- trochu petrželové natě
- mletá sladká paprika
Krok 1
Jak postupovat:
Máslo utřete s hustou smetanou, přidejte nastrouhané tvarůžky a drobně pokrájenou cibuli, petrželovou nať a sladkou papriku podle chuti. Dobře promíchejte a vmíchejte do směsi jemné nudličky barevných paprik. Na závěr případně dosolte.
Co budete potřebovat:
- 150 g taveného smetanového sýra bez příchuti
- 1 balení tvarůžků
- 50 g Nivy
- 1 menší cibule
- celý kmín
- majolku
- pivo
Krok 2
Jak postupovat:
Tavený sýr utřete s nastrouhanou Nivou, tvarůžky a jemně nakrájenou cibulí. Přidejte majolku, pivo a kmín – vše přiměřeně, musí vzniknout hustější hmota. Dobře promíchejte a nechte v chladu 1–2 dny uležet pro tu správnou chuť.
Co budete potřebovat:
- 125 g tvarůžků
- 250 g pomazánkového másla bez příchuti
- 1 menší cibule
- lžička chilli
- lžička mleté sladké papriky
Krok 3
Jak postupovat:
Tvarůžky rozmačkejte vidličkou a dobře promíchejte s pomazánkovým máslem. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, koření a promíchejte.
Co budete potřebovat:
- 1 balení tvarůžků
- světlé pivo
- bobkový list
- celý kmín
- nové koření
- 1 palici česneku
- 1 menší cibuli
- 100 g másla
- 150 g smetanového taveného sýra
- mletá sladká paprika
- chilli
- podle chuti pažitka
Krok 4
Jak postupovat:
Tvarůžky nakrájejte na kousky, vložte spolu s kmínem, bobkovým listem a novým kořením do nádoby s víčkem, a zalijte pivem tak, aby byly ponořeny. Nechte stát v pokojové teplotě nejméně 2 dny (slabší povahy), ti otrlejší i déle. Po uplynutí doby nakrájejte česnek a cibuli nadrobno, smíchejte s máslem a kořením. Z tvarůžků slijte pivo a promíchejte je s připravenou směsí.
v Lošticích, kde se olomoucké tvarůžky vyrábějí, můžete navštívit i muzeum tvarůžků a Tvarůžkovou cukrárnu? Rozhodně (budete-li mít cestu) je navštivte. Cukrárna vás nadchne, uvidíte!
Abyste měli z čeho vybírat, nabízíme další recepty na vynikající pomazánky s tvarůžky:
- další 4 recepty na tvarůžkové pomazánky
- neobvyklá, ale luxusní škvarková pomazánka s tvarůžky
- tvarůžková pomazánka a pěna na jednohubky