Jak udělat 4 druhy lahůdkových sýrových pomazánek | retro recepty
Retro recepty stále frčí, a proto jsme 4 z nich vybrali právě pro vás! Sýrové pomazánky, které roku 1960 byly velmi populární. Originální text, který jsme zachovali, uvádí rozpis surovin na jeden kilogram hotové pomazánky. Proto si hmotnost jednotlivých složek přizpůsobte podle potřeby. Pomazánky jsou jednoduché a dalo by se říci obyčejné, ale dříve byli lidé skromnější a i na obyčejném jídle si pochutnali. Chcete-li zažít chuť doby dávno minulé, pomazánky si určitě udělejte.
Množství na 1 kilogram pomazánky
Potřebujete:
- 0,65 kg Nivy
- 0,35 kg másla
Postup:
- Změklé máslo a rozdrobenou Nivu ušlehejte do stejnorodé směsi.
Dnes máme na výběr více druhů sýrů s modrou plísní a tak pokud netrváte na originálu, klidně Nivu nahraďte jiným. Stejně tak máslo, lze nahradit některým z rostlinných variant.
Množství na 1 kilogram
Potřebujete:
- 0,10 l smetany ke šlehání
- 0,25 l mléka
- 0,03kg kukuřičného škrobu (Maizena)
- 1,5 čerstvého žloutku
- 0,30 kg másla
- 0,20 kg moravského bochníku
- 0,05 kg sýru Niva
- 0,10 kg šlehané smetany
- sůl
Postup:
- Do studeného mléka zašlehejte škrob, žloutky, tekutou smetanu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- K vařenému krému přidejte jemně strouhaný moravský bochník, rozdrobenou Nivu, sůl, máslo a dobře vyšlehejte.
- Před koncem šlehání zamíchejte ušlehanou smetanu.
Poznámka:
V tomto receptu není specifikována hmotnost žloutku. Hmotnost a velikost žloutku závisí na druhu a věku nosnice. Pohybuje se v rozmezí od 9 g (mladé slepice) do 23 g (slepice na konci snůšky). Uvádí se, že podíl žloutku z hmotnosti vejce je 30–35 %.
Množství na 1 kg pomazánky
Potřebujete:
- 0,35 kg tvrdého sýra (eidam, moravský bochník, ementál)
- 0,35 kg másla
- 0,01 mléka nebo smetany
- 6 vajec vařených natvrdo
- 0,05 l hořčice
- sůl
- mletý černý pepř
Postup:
- Všechny ingredience rozmixujte nebo jemně nastrouhané utřete společně.
Tip:
Doporučuji raději pomazánku připravit klasickým osvědčeným způsobem. Změklé máslo utřít s velmi jemně strouhaným sýrem, vejci a ostatními přísadami. Vypadá lépe než mixovaná varianta.
Množství na 1 kg
Potřebujete:
- 0,50 kg sýrů (zbytky jakéhokoli druhu)
- 0,50 kg másla
Postup:
- Zbytky sýrů nastrouhejte na nudličky.
- Rozpusťte v hrnku máslo.
- Přidejte do hrnku sýr a za stálého míchání ho rozpusťte.
- Sýrovou hmotu nalijte do menších krabiček (forem) a po vychladnutí používejte jako pomazánku.
Tip:
Přidejte nasekané bylinky, papriku, kousky dušených hub, uzenin…Zkrátka všechno, co byste chtěli v pomazánce mít.