pomazanky-recepty.cz

Jak udělat 4 druhy lahůdkových sýrových pomazánek | retro recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Retro recepty stále frčí, a proto jsme 4 z nich vybrali právě pro vás! Sýrové pomazánky, které roku 1960 byly velmi populární. Originální text, který jsme zachovali, uvádí rozpis surovin na jeden kilogram hotové pomazánky. Proto si hmotnost jednotlivých složek přizpůsobte podle potřeby. Pomazánky jsou jednoduché a dalo by se říci obyčejné, ale dříve byli lidé skromnější a i na obyčejném jídle si pochutnali. Chcete-li zažít chuť doby dávno minulé, pomazánky si určitě udělejte.

Množství na 1 kilogram pomazánky

Potřebujete:

Postup:

Dnes máme na výběr více druhů sýrů s modrou plísní a tak pokud netrváte na originálu, klidně Nivu nahraďte jiným. Stejně tak máslo, lze nahradit některým z rostlinných variant.

Množství na 1 kilogram

Potřebujete:

Postup:

  1. Do studeného mléka zašlehejte škrob, žloutky, tekutou smetanu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  2. K vařenému krému přidejte jemně strouhaný moravský bochník, rozdrobenou Nivu, sůl, máslo a dobře vyšlehejte.
  3. Před koncem šlehání zamíchejte ušlehanou smetanu.

Poznámka:

V tomto receptu není specifikována hmotnost žloutku. Hmotnost a velikost žloutku závisí na druhu a věku nosnice. Pohybuje se v rozmezí od 9 g (mladé slepice) do 23 g (slepice na konci snůšky). Uvádí se, že podíl žloutku z hmotnosti vejce je 30–35 %.

 

Množství na 1 kg pomazánky

Potřebujete:

Postup:

Tip:

Doporučuji raději pomazánku připravit klasickým osvědčeným způsobem. Změklé máslo utřít s velmi jemně strouhaným sýrem, vejci a ostatními přísadami. Vypadá lépe než mixovaná varianta.

Množství na 1 kg

Potřebujete:

Postup:

Tip:

Přidejte nasekané bylinky, papriku, kousky dušených hub, uzenin…Zkrátka všechno, co byste chtěli v pomazánce mít.

 


Zdroj: https://www.pomazanky-recepty.cz/jak-udelat-4-druhy-lahudkovych-syrovych-pomazanek-retro-recepty.html