Jak připravit pestrý zeleninový salát s černou čočkou, řepou a slaným sýrem
Jak připravit pestrý zeleninový salát s černou čočkou, řepou a slaným sýrem. Plnohodnotný a rovněž tak i plně harmonický salát z čerstvých zelených lístků promíchaných s kousky barevné zeleniny a současně i se zrníčky intenzivní černé čočky, které společně v dokonalé souhře s olejovou zálivkou z balzamikového octa vytvoří jedinečný základ pro dodatečně přidanou červenou řepu i slaný sýr.
Co je potřeba
Do salátu:
- 100 g syrové (neuvařené) černé čočky
- 1 balení směsi salátových lístků (cca 180 g)
- 2 rajčata
- ½ salátové okurky
- 1 červená cibule
- 100 g sýru Feta či balkánského sýru
- 2–3 uvařené červené řepy
(pro urychlení přípravy lze využít řepu vakuovanou, předvařenou)
Do zálivky:
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Černou čočku uvařte dle návodu na obalu a nechejte zcela vychladnout.
Krok 2
V průběhu přípravy samotné čočky v misce promíchejte med s hořčicí, olejem a balzamikovým octem a připravte tak zálivku.
Krok 3
Na zeleninový základ vhoďte do salátové mísy opranou salátovou směs.
Krok 4
Přidejte na tenká půlkolečka nakrájenou červenou cibuli a na drobné kousky či také na tenká půlkolečka nakrájenou okurku s rajčaty.
Krok 5
Jako poslední přisypejte vychladlou čočku.
Krok 6
Nyní vše promíchejte s připravenou zálivkou.
Krok 7
V závěru salát obohaťte o tenká kolečka červené řepy a rozdrobený slaný sýr, přičemž doporučuji tyto suroviny dodat až na servírovacím talíři, aby řepa neobarvila zelené lístky a sýr se mícháním zcela nerozpadl.
- Šťavnatá a příjemně sladká kukuřice salát nejen barevně zpestří, ale i chuťově pozvedne. Zeleninový základ s kukuřicí je o něco sladší a podpoří tak nasládlost červené řepy.