Jak na křupavý salát z červeného zelí, cukety a mrkve doplněný lehkou jogurtovou zálivkou
Jak na křupavý salát z červeného zelí, cukety a mrkve doplněný lehkou jogurtovou zálivkou. Fantastický, příjemně lehký zeleninový salát ze šťavnaté cukety, sladké mrkve a křupavého červeného zelí, jehož jedinečná chuť je podpořena svěží, lehce nasládlou, avšak i patřičně výraznou zálivkou.
Co je potřeba
- 2 malé cukety
- ½ hlávky červeného zelí
- 2 velké mrkve
Zálivka:
- 1 bílý smetanový jogurt
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 4 lžíce javorového sirupu
- 2 hrsti petrželky
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Zelí najemno nakrouhejte.
Krok 2
V míse jej promíchejte s očištěnou mrkví i cuketou, které předtím nakrájejte na tenké nudličky či lépe nastrouhejte škrabkou julienne či na mandolíně.
Krok 3
V menší misce prošlehejte jogurt s javorovým sirupem, vinným octem, solí a pepřem.
Krok 4
Přidejte nadrobno nasekanou petrželku a promíchejte.
Krok 5
Jogurtovou zálivku poté vlijte k zelenině a důkladně vše dohromady promíchejte.
Před podáváním nechejte pár hodin vychladit a proležet. Zelí tak zkřehne, zvláční a chutě se nádherně propojí.
Salát následně podávejte jako přílohu k pečenému či grilovanému masu, ovšem skvělý je i jen tak s kusem čerstvého pečiva, zvláště pak, když do něj v takovém případě přimícháte i pár lžic majonézy.
- Nasládlou mrkev můžete v salátu doplnit nebo dokonce nahradit i příjemně sladkou červenou paprikou či kapií.