Jak připravit saláty z míchané zeleniny | recepty
Jak připravit saláty z míchané zeleniny | recepty. Saláty z čerstvé zeleniny nejlépe chutnají v sezoně, kdy je jí na trhu bohatý výběr z tuzemské produkce. Zelenina má tu správnou chuť, takovou jakou má mít a na salátu si opravdu pochutnáte. Někdy salát můžete podávat i jako hlavní jídlo, stačí ho doplnit kouskem grilovaného masa. Recepty jsou ze soutěže Zeleninová mísa, pořádané v roce 1958.
- 2 rajčata
- 2 zelené papriky
- 1 menší okurka
- 2 letní jablka
- 2 vejce
- 100 g majonézy
- 1/2 cibule
- sůl
- worcesterská omáčka
Umytou a očištěnou zeleninu, natvrdo uvařená vejce a jablka pokrájejte na drobné kostky a promíchejte s majonézou, do které jste přidali¨kostičky cibule. Podle chuti osolte a ochuťte worcesterskou omáčkou. Před podáváním nechte vychladit.
- 2 červené papriky
- 2 rajčata
- 1 mrkev
- 1/2 celeru
- 1/2 cibule
- hrst hrášku
- 1 vařený brambor
- 1 feferonka
- 3 lžíce oleje
- ocet (citronová šťáva) a sůl podle chuti
Rajčata zbavte semen a pokrájejte na proužky, stejně tak papriku. Syrovou mrkev, celer a cibuli co nejjemněji nakrájejte, nebo ještě lépe nastrouhejte na hrubší nudličky. Uvařený studený brambor rozkrájejte na kostičky. Veškeré ingredience v misce promíchejte s olejem, solí a octem nebo šťávou z citronu. Na závěr opatrně přidejte feferonku, podle toho jak pálivý salát snesete. Nechte krátce proležet.
- 400 g hlávkového zelí
- 300 g paprik
- 300 g cibule
- 125 ml octa
- 2 lžíce oleje
- 20 g strouhaného křenu
- kopr podle uvážení
- cukr a sůl podle chuti
Zelí papriky a cibuli nakrájejte na jemné nudličky a na dvě minuty ponoříme do vroucí vody. Po odkapání a vychladnutí promícháme s marinádou z octa, cukru, soli a oleje. Na závěr vmícháme struhaný křen a čerstvý kopr. Salát dobře upěchujte a nechte hodinu odležet, pak podávejte.