Jak připravit pestrý salát s květákem | recept
Jak připravit pestrý salát s květákem | recept. Se saláty, kde je jednou z ingrediencí květák, se hned tak nepotkáte. Salátové bufety i restaurace tuto zeleninu využívají jen ve velmi úzkém sortimentu. Je to škoda, květák patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny a je chutný v mnoha úpravách a pokrmech. Nejširší uplatnění má jako jedna z přísad do zeleninových salátů, těch je opravdu nepřeberné množství. Vyzkoušeli jsme jeden zajímavý recept, který si vám dovolujeme nabídnout v následujícím článku.
Co je potřeba
- 1 menší květák
- 3 středně velká rajčata (nebo cherry rajčátka v přiměřeném množství)
- 5 lžic sterilovaného hrášku
- 2 vejce
- 200 g uzeného tvrdého sýra
- 200 ml majolky
- citronová šťáva a sůl podle chuti
Krok 1
Květák očistěte, odstraňte listy a dejte vařit do osolené vody. Květák vařte celý a aby se stejnoměrně uvařil, do středu košťálu zapíchněte špikovací nebo grilovací jehlu. Květák nevařte moc dlouho, lépe chutná nedovařený – poloměkký. Po uvaření ho zchlaďte ledovou vodou.
Vejce uvařte natvrdo a nechte je vychladnout.
Krok 2
Studený květák rozeberte na růžičky. Vejce pokrájejte na čtvrtky , rajčata na stejné kousky a sýr nastrouhejte na hrubé nudličky. Vše kromě vajec vložte do misky a přidejte okapaný sterilovaný hrášek, osolte, zakápněte citronem a lehce promíchejte s majolkou.
Krok 3
Vychlazený salát upravte na talíře, ozdobte vejci a podávejte s celozrnným pečivem. Salát je určen k okamžité spotřebě (ihned po vychlazení). Delším stáním ztrácí na vzhledu i chuti.