Jak udělat žampionovou pomazánku s plísňovým sýrem | recept
Jak udělat žampionovou pomazánku s plísňovým sýrem | recept. Jednoduchá a chutná pomazánka ze žampionů a plísňového sýra se hodí k namazání veky na chlebíčky, na chléb a na jednohubky. Pomazánka má jemnou chuť, kterou jí dodají žampiony opečené na másle.
Co je potřeba
- 400 g žampionů
- 100 g plísňového sýra (Nivy)
- 1 menší cibule
- 1 sladkokyselá okurka
- 1 lžíce hořčice
- 70 g masa
Krok 1
Připravte si veškeré potřebné suroviny. Druh hořčice vyberte podle toho, která vám chutná. Já obvykle dávám krémžskou. Žampiony můžete oloupat, ale nemusíte, pokožka klobouku je také jedlá, a pokud není znečištěná nebo otlačená v jídle nepoznáte rozdíl.
Krok 2
Na plátku másla opečte žampiony pokrájené na kusy. Musíte vydusit tekutinu uvolněnou z hub a pak několik minut opékat. Žampiony získají výraznější chuť. Opečené houby nechte dobře vychladnout.
Krok 3
V misce utřete změklé máslo s hořčicí, drobně pokrájenou cibulí a na hrubém struhadle rozstrouhanou okurkou a sýrem. Nesolte, sýr bývá dost slaný sám o sobě.
Krok 4
Studené opečené žampiony rozsekejte na malé kousky nebo rozemelte mlýnkem na maso. Přidejte je do misky k utřené směsi a vše promíchejte.
Krok 5
Pomazánkou potírejte plátky chlebíčkové veky a ozdobte snítkou petržele a kouskem rajčete. Pomazánka dobře chutná i na chlebu.
Zkoušela jsem žampiony nahradit lesními houbami, ale není to ono, mají příliš výraznou vůni.