Jak připravit íránskou sýrovou pomazánku | recept
Jak připravit íránskou sýrovou pomazánku | recept. Až nebývale jednoduché spojení sýrů a koření dá za vznik netradiční pomazánce. K úspěchu přitom stačí vhodná kombinace výrazných sýrů a pikantního koření, které jsou vzájemně prolnuty jemnou majonézou a obohaceny o intenzivní chuť ořechů.
Co je potřeba
- 100 g balkánského sýru či fety
- 100 g goudy, tučného eidamu či aromatičtějšího a výraznějšího čedaru
- 30 g najemno nasekaných vlašských ořechů
- 150 ml majonézy
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička kari
- sůl a pepř dle vlastní chuti
Krok 1
Oba druhy sýru najemno nastrouhejte a vsypte do mísy.
Krok 2
Přidejte k nim nadrobno posekané ořechy, červenou papriku, kari, česnek a dle chuti sůl a pepř.
Krok 3
Do promíchané sypké směsi přidejte majonézu a důkladně zapracujte.
Pomazánku před podáváním nechejte alespoň hodinu uležet v lednici, aby výrazné koření dokonale prolnulo pomazánkou. Namazanou na pečivu ji pak ozdobte jarní cibulkou či pórkem.
Pokud se vám pomazánka zdá příliš hutná, nařeďte ji 2 lžícemi sladké smetany. Smetanou si rovněž pomůžete k případnému zjemnění pomazánky v případě, že je moc pikantní a výrazná.