Jak na teplý mrkvový salát protknutý Orientem | recept
Jak na teplý mrkvový salát protknutý Orientem | recept. Jak málo stačí k tomu, aby se z nijak oblíbené teplé vařené mrkve stala žádoucí delikatesa. V podstatě jen její promísení s medově sladkou, kořeněnou a římským kmínem provoněnou olejovou zálivkou, která pak ve spojení s čerstvou petrželkou a kešu oříšky vykouzlí z teplé mrkve opravdu božskou lahůdku.
Co je potřeba
- 5 větších mrkví
- 1 lžička celého římského kmínu
Na zálivku:
- 1 lžíce medu
- šťáva z ½ citronu
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky drceného římského kmínu
- čerstvě mletý pepř dle chuti
Na ozdobení:
- 1 hrst hladkolisté petrželky
- 1 hrst nahrubo nasekaných kešu oříšků
světlá bageta k podávání
Krok 1
Mrkev oloupejte a nakrájenou na hrubší kolečka ji vařte v osolené vodě společně s římským kmínem tak, aby kolečka změkla, ale nebyla rozvařená. K tomu bude stačit přibližně 10–12 minut.
Krok 2
V průběhu vaření mrkve připravte zálivku, na kterou metličkou v misce intenzivně prošlehejte med, olej a citrónovou šťávu s kořením.
Krok 3
Dále na suché pánvi opražte plátky baget a nahrubo nasekané kešu oříšky.
Krok 4
Uvařenou mrkev slijte a v míse ji okamžitě promíchejte s připravenou zálivkou.
Pro dokonalejší prolnutí chutí nechejte takto pár minut odpočívat. Mísu přikryjte například alobalem, aby mrkev zcela nevychladla.
Poté naservírujte na talíř, posypte opraženými oříšky, nasekanou petrželkou a přiložte opečené plátky baget.
Salát můžete zvýraznit zakomponováním čerstvého koriandru, jehož chuť je intenzivnější a pikantnější než chuť petrželky, nebo do zálivky přidat marockou či indickou směs koření. Luxusní je například směs koření ras el hanout.