Jak udělat lahůdkovou huspeninu | retro recept
Jak udělat lahůdkovou huspeninu |retro recept. Tímto receptem navazuji na článek Jak připravit aspik podle norem studené kuchyně. Receptura huspeniny má číslo 0735 a jedná se opět o předpis, který byl dříve závazný pro všechny výrobce. Množství je uvedeno v „čisté“ hmotnosti (bez kostí) a vyrobíte z něj 10 kg hotové huspeniny. V domácích podmínkách si upravte množství podle vlastní potřeby.
Co je potřeba
- 7500 g masa z vepřové hlavy
- 7500 g masa z vepřových nožiček
- 170 g cibule
- 27 g česneku
- 400 g 8% octa
- 50 g želatiny
- 800 g kyselých okurek
- 200 g (5 ks) vajec
- 150 g soli
- 75 g petrželové natě
- 500 g aspiku
- 4500 g vody
- 5 g celého pepře
- 5 g mletého pepře
- 2 g bobkového listu
Krok 1
Vepřové hlavy a nožičky dobře očistěte a vyperte ve vlažné vodě. Uvařte je do měkka v osolené vodě s celým pepřem, bobkovým listem a česnekem. Vařené maso vyjměte z vývaru, odstraňte kosti a maso pokrájejte na drobné kousky. Klihové části z nožiček velmi jemně rozsekejte. Vývar proceďte.
Krok 2
Připravené maso vraťte do procezeného vývaru, ochuťte octem, mletým pepřem a je-li třeba, i solí. Přidejte v trošce vody namočenou želatinu a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Roztok nesmí vařit, ztratil by želírovací schopnost.
Krok 3
Huspeninu nalijte do forem (srnčí hřbet nebo jiná s vhodným tvarem). Ještě před tím formu vylijte rozpuštěným aspikem podle https://www.pomazanky-recepty.cz/jak-pripravit-aspik-podle-norem-studene-kuchyne-recept.html a ozdobte plátky vařených vajec a petrželovou natí. V lednici nechte ztuhnout. Pak formu doplňte chladnou huspeninou a nechte opět ztuhnout.
Ztuhlou huspeninu vyklopte, krájejte na porce a podávejte s cibulí, octem a chlebem.