Jak na krémově jemnou avokádovou pomazánku s vejci | recept
Jak na krémově jemnou avokádovou pomazánku s vejci | recept. Avokádo je, vzhledem ke své krémové struktuře, pro přípravu pomazánek doslova jako stvořené. V této pomazánce je jeho krémovost ještě navíc podpořena smetanovým sýrem a vajíčky, které vytvoří dokonale jemný základ pro následně přidanou pikantní hořčici a říznou červenou cibuli.
Co je potřeba
- 1 zralé avokádo
- 80 g smetanového sýru (Lučina, žervé a podobně)
- 2 vajíčka uvařená natvrdo
- 1 červená cibule
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Avokádo podélně rozkrojte, půlky od sebe oddělte, pecku vyjměte a dužinu lžičkou vydlabejte do misky. K oddělení půlek avokáda stačí jejich jemné protisměrné pootočení.
Krok 2
K avokádu přidejte smetanový sýr a vidličkou propracujte do hladkého krému. Pokud máte avokádo opravdu zralé, vidličkou ho rozmělníte velice snadno. Ovšem můžete si pomoci kuchyňským robotem či tyčovým mixérem.
Krok 3
Do avokádového základu přidejte jemně nastrouhaná, natvrdo uvařená vajíčka a nadrobno nasekanou červenou cibulku.
Krok 4
Na závěr pomazánku dochuťte dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Vychlazenou a aspoň pár hodin odleželou pomazánku podávejte nejlépe s nasucho opečeným toastem a ozdobte další červenou cibulkou pro větší říz.
Jako většina pomazánek se dá i tato různě obměňovat. Několik skvělých tipů vám prozradím:
- červenou cibulku můžete vyměnit za jarní cibulku. Sice barevně tak nevynikne, ale chuťově pomazánku úžasně zpestří.
- pro pikantnější verzi přidejte špetku chilli koření či najemno nasekanou chilli papričku. Ta pomazánku krásně barevně oživí.
- pokud máte raději o něco řidší konzistenci, nebo byste chtěli pomazánku použít spíše jako dip k namáčení čehokoliv, přidejte do ní tučnou zakysanou smetanu.