Jak připravit houbovou pomazánku s vepřovým masem| recept
Jak připravit houbovou pomazánku s vepřovým masem| recept. Naše babičky říkaly, že houby jsou jídlo chudých. Nahrazovaly jimi většinou masitá jídla, i když houby svou výživnou hodnotou maso nahradit nemohou. Dnes je využíváme pro zpestření jídelníčku. Kombinujeme je s přílohami jako jsou těstoviny, brambory, pečivo nebo zelenina. Jednou z možností na jejich využití je i pomazánka se zbytky pečeného masa. Na jednu takovou vám nabízím osvědčený a mnohokrát vyzkoušený recept.
Co je potřeba
- 250 g čerstvých hub
- 2 lžíce oleje
- 250 g vepřového masa
- 1 sterilovaná kapie
- 1 rajčatový protlak
- 1 malá cibule
- pepř
- 2 stroužky česneku
- sůl
- zelená petrželka
Krok 1
Jemně nakrájenou cibuli zpěňte na oleji. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Pomazánku je lépe připravovat ze směsi tvrdších lesních hub, ale nic nezkazíte ani s koupenými žampiony. Plátky hub přidejte k cibuli, nechte vydusit tekutinu a nakonec do směsi přidejte rajský protlak. Vše dohromady prohřejte.
Krok 2
Vmíchejte kostičky pečeného vepřového masa, můžete využít i zbylé maso např. z nedělního oběda. Dále přidejte proužky kapie (větší kousky rozdělte), prolisovaný česnek, osolte a opepřete podle vlastní chuti. Vše dohromady promíchejte a nakonec přidejte čerstvě pokrájenou zelenou nať libečku.
Krok 3
Pomazánka se může dochutit jemně strouhaným sýrem. Pikantně chutná s Nivou, tu doporučuji velmi jemně strouhanou zamíchat přímo do pomazánky. Strouhaným tvrdým sýrem, dle vlastního výběru, pomazánku (namazanou na pečivu) posypte.
Krok 4
Pomazánku můžete mazat na topinky nebo jiné pečivo. Lépe bude chutnat po krátkém rozležení v chladu.