Jak připravit zeleninové pomazánky | snadné rychlé recepty
Jak připravit zeleninové pomazánky | snadné rychlé recepty. Dnes vám nabízíme snadné a rychlé pomazánky s čerstvou zeleninou. Pomazánky využijete k lehké odpolední svačině. Nejlépe chutnají s čerstvým pečivem.
Co je potřeba
Potřebné ingredience jsou uvedeny v jednotlivých krocích
Krok 1
Celerová
Větší celerovou bulvu uvařte doměkka. Studenou nastrouhejte na hrubší nudličky a promíchejte se 150 g šunky nebo šunkového salámu. Šunku můžete nastrouhat na stejné nudličky jako celer, případně nakrájet na drobné kostičky. Přidejte 5 nastrouhaných malých sladkokyselých okurek, 100 g tatarské omáčky, mletý pepř a sůl podle chuti a vše důkladně promíchejte. Dochuťte šťávou z citronu. Pomazánku natírejte na veku a posypte pažitkou nebo petrželovou natí.
Krok 2
Pórková
300 g Lučiny (3 kostky) promíchejte se 150 g na kostičky nakrájeného měkkého salámu nebo šunky. Přidejte 100 g tatarské omáčky, na tenká půlkolečka nakrájený pórek i s částí zelené natě a promíchejte. Okořeňte mletým pepřem a dochuťte solí. Hodí se tmavé i bílé pečivo.
Krok 3
Celerová se sýrem
Středně velký celer a jednu větší mrkev nastrouhejte na jemné nudličky. Ihned zakápněte citronovou šťávou a promíchejte, aby celer neztratil barvu a zůstal bílý. Přidejte 200 g hrubě strouhaného tvrdého sýra a 100 g majolky. Dosolte, nechte v chladu chvilku rozležet a podávejte.
Krok 4
Ředkvičková
Pomazánku můžete připravit z kulatých červených ředkviček i velké bílé ředkve. Ředkvičku, asi 300 g, nastrouhejte na nudličky a promíchejte se 100 g žervé nebo jiným sýrem podobného typu a 100 g másla. Mažte na pečivo a dozdobte podle fantazie.
Krok 5
Křenová
Uvařte 3 vejce natvrdo a studená protlačte kolečkem na krájení brambor. Přidejte 200 g Lučiny, malou cibuli nakrájenou na kostičky a 100 g majolky. Nakonec promíchejte s několika lžičkami velmi jemně strouhaného křenu a dosolte podle chuti. Ozdobte sekanou pažitkou.
Celer je silný alergen, proto si předtím, než pomazánku nabídnete, zjistěte, zda dotyčný netrpí alergií na tuto zeleninu.