DSC09532Švýcarský salát II, ČSN 50162. Švýcarský salát se připravuje ze sýru ementálského typu, cikánské pečínky, směsi nakládané zeleniny s houbami, cibule, sterilizovaných okurek, kapií a vařených bílých fazolí.

Výraznou chuť salátu dodává sladkokyselá olejová zálivka s hořčicí. Salát je dále dochucen solí, pepřem, worcesterem.

Vzhledem k použitým surovinám je švýcarský salát II vydatnější a hodí se na přesnídávku, lunch nebo k večeři. Velmi dobře chutná s domácím pečivem.

„Nebude to také snadné, drahá…“

Složení švýcarského salátu „dvojky“ odpovídám soudobým stravovacím trendů: rychlá příprava, pikantní ale svěží chuť, kvalitní základní suroviny. Jenže právě předepsané suroviny jsou skutečným „kamenem úrazu“.

Rozpis surovin na půl kilogramu salátu

  • Zeleninová směs s houbami (40 % hub) 135 g
  • Sýr Moravský bochník (ementál) 95 g
  • Cikánská pečínka 74
  • Vařené bílé fazole 88 g
  • Cibule 43 g
  • Paprika kapie sterilovaná 23 g
  • Okurky sterilované 45 g
  • Olej 25 g
  • Ocet 5 g
  • Cukr 5 g
  • Hořčice 5 g
  • Sůl 5 g
  • Worcester 2,5 g

DSC09513

Komentáře k surovinám

  • Sýr Moravský bochník se asi v počátku 20. století začal na Moravě vyrábět za použití ementálské sýrařské kultury a podle znalců se prokazoval sice menší očky („dírami“), ale stejnou lahodně nasládlou oříškovou chutí. V současné době se nevyrábí, a když (třeba pod názvem Moravský blok), onu ušlechtilou chuť postrádá, což je názor nejen spotřebitelů, ale i především odborníků na výrobu sýrů. Záchranou tedy může být jiný ementálský sýr (s oky). Nejsou levné, ale na půl kila salátu ho potřebujeme necelých deset deka.
  • Cikánská pečínka. Tak to je opravdu problém. Někteří řezníci tu a onde sice „cikánku“ dělají, ale je spíš náhoda, když na ni v řeznictví narazíme. Kdyby byla jistota, a ta není, že je debrecínka pouze a jedině z vepřového masa, mohla by cikánku nahradit. Jinou volbou je kousek kvalitního a stoprocentního uzeného masa, které nečpí kouřem, není přesolené a není v něm napumpován „fýzák“ (= solný roztok).
  • Zeleninová směs s houbami. Hlavní objemová složka švýcarského salátu II je asi v propadlišti dějin. Naši největší výrobci ji mezi svými produkty nemají. Tady je opravdu nutná improvizace. Pro zkušební vzorek byla namíchána z nakládaných hub a nakládané cibule, která se v původní směsi dá předpokládat.

Ostatní ingredience jsou běžně k mání.

 

Švýcarský salát z „Drahožeru“

Poznámka: Ve druhé polovině 80. let minulého století se dal švýcarský salát s ementálem, fazolemi a pečínkou koupit v oddělení studené kuchyně v pražském Domě potravin (lidově „Drahožer“, roh Václavského náměstí a Wilsonovy ulice). Nebyly v něm houby, ale sterilované papriky a olivy. Naše vydání norem je z roku 1976. Možná se houby přestaly používat a receptura se změnila? Odpověď by dali jen tehdejší odborníci „od fochu“.

DSC09519

Příprava švýcarského salátu II

Suroviny odvážíme, houbovou směs rozsekáme. Sýr a maso nakrájíme na krátké nudličky. Přidáme uvařené bílé fazole a promícháme. Okurky nakrájíme na kostičky, kapie na krátké proužky. Cibuli nakrájíme ostrým nožem na velmi drobné kousky. Přidáme do mísy, promícháme. Z oleje, octa, hořčice, soli, cukru, pepře a worcesteru umícháme zálivku, vlijeme do salátu a dobře promísíme. Dáme vychladit.

Na rozdíl od goudy ve švýcarském salátu I, ementál ve „dvojce“ zůstane i po odležení pevný.

DSC09524

Použití švýcarského salátu II

  • Švýcarský salát II se hodí na přesnídávky, lehké polední jídlo nebo k večeři. Ladí k němu jakékoliv pečivo – chleba, celozrnné i bílé, domácí houstičky.
  • Protože je v salátu není majonéza, není moc soudržný. Na obložené chlebíčky se proto moc nehodí.

Upozornění

  • Švýcarský salát II obsahuje fazole a cibuli. Sice v malém množství, ale přesto působit nadýmavě.
  • Další tip na salát s fazolemi: Jak udělat fazolový salát na webu Jaktak.cz.

Švýcarský salát II, originál dle ČSN

swiss_2b

swiss_2a

Mohlo by vás zajímat

 

Text a foto: (jez)