DSC09207Pomazánka Palivec, receptura ČSN 50611. Pomazánka Palivec podle někdejší československé státní normy (ČSN) se připravuje z tvarohu, který je ředěn pivem. Ostřejší a trochu pálivou chuť ji dodávají papričky feferonky a cibule. Proto je pomazánka Palivec – třeba s čerstvým tmavým chlebem – vhodným zákuskem mezi sklenicemi piva, k němuž dobře ladí. Z pomazánky Palivce můžeme připravit i jednoduché a chutné obložené chlebíčky.

Vzhledem k použitým surovinám není pomazánka Palivec vhodná pro děti.

Pomazánka Palivec: Byl v názvu jinotaj?

Když se nějaké jídlo jmenuje po někom, obvykle se jedná o autora receptu nebo o člověka, který pokrm rád jídal. Jenže jak to bylo v případě této pomazánky evidentně nazvané po osobě, protože je v receptuře důsledně psána s velkým počátečním písmenem?

Nejznámějším českým nositelem toho příjmení je hospodský Sca10003Palivec, majitel podniku U kalicha, kde si štamgast Josef Švejk v srpnu 1914 – jako výraz solidárnosti s vídeňským smutkem – poručil černé pivo.

„Hospodský Palivec byl známý sprosťák, každé jeho druhé slovo byla…“ (víc v první díle Švejka). Do spárů rakousko-uherské policie se dostal spolu se Švejkem za slavné vysvětlení, proč sundal obraz stařičkého mocnáře.

Byla to nějaká „švejkovina“ využít slovní hříčky a název případně zdůvodnit mírnou pálivostí pomazánky? Mohlo by to tak být, vždyť za totality – a v zemi ověšené obrazy komunistických „vůdců“ – lidé hledali jinotaje snad ve všem.

Pravdu se už asi nedozvíme. A tak si uděláme ostrou pomazánku, po ní dopijeme nespotřebované pivo a můžeme se začíst do nejznámější a nejpřekládanější české knihy.

 

DSC09127Pomazánka Palivec

Na pomazánku Palivce budeme potřebovat:

  • měkký tvaroh,
  • máslo, desetistupňové pivo (podle vlastní obliby),
  • cibuli,
  • feferonky,
  • kmín,
  • sladkou mletou papriku
  • a sůl.

V recepturách pro studenou kuchyni jsou suroviny uváděny na konečné množství deset kilogramu produktu. Protože tvaroh kupujeme obvykle v čtvrt kilovém balení, nabízíme i propočet surovin na toto množství (tabulka na konci článku).

Pracovní postup

Aby měla pomazánka Palivec typickou chuť, je tvaroh ředěn pivem. DSC09176A aby mohl být ředěn, musíme vybírat poctivý, tužší produkt. Nejlepší je tvaroh selský (farmářský). Když nemáme možnost jej kupovat, vybereme tvaroh v balíčku. Naprosto nevhodné jsou tvarohy v tak zvaných vaničkách, po přídavku piva se roztečou docela.

Feferonky můžeme použít čerstvé, nakládané, nebo drcené. V případě drcených musíme dát méně soli.

Kmín použijeme drcený – celý tolik neochutí.

Máme-li selský poctivý tvaroh, nejdřív jej protřeme sítkem.

 

  • DSC09195Vyšleháme máslo do pěny. Přidáme tvaroh, pivo a koření a všude dobře vyšleháme (metlou, je to lepší než mixerem).
  • Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli. Když bychom ji přidali v průběhu šlehání, mohla by mít pomazánka hořkou chuť.

Pomazánku Palivce podáváme s jakýmkoliv pečivem-bílým, celozrnným, i když nejlépe Palivec chutná na tradičním čerstvém tmavém chlebu.

Chlebíčky s PalivcemDSC09202

recepturách pro studenou kuchyni nejsou chlebíčky s touto pomazánkou uvedeny. Nic nám ale nebrání si je vytvořit po svém.

Na obkládání se hodí: cibule (čerstvá i nakládaná), paprika (čerstvá i nakládaná), vajíčko a plátkové sýry.

Jiné suroviny (salámy, šunka a podobně) se k tvarohu moc nehodí – nevynikne pak ani jedna chuť.

  • Chlebíčky s Palivcem nepřipravujeme do zásoby, ale podáváme co nejčerstvější (veka vlhne a tvaroh vysychá).

Pomazánka Palivec, originál recept dle ČSN

pomazamka_palivec_tvaroh

Pomazánka Palivec, propočet na čtvrt kila tvarohu

palivec_tabulkaDalší tipy na tvarohové pomazánky

 

Text a foto: (jez)